La iniciativa ciutadana s’expandeix i anirà més enllà de l’àmbit català 

El promotor de la Reforma Horària Fabian Mohedano i el director de l’Oficina per a la Reforma Horària del Govern, Alexis Serra, han comunicat que durant la celebració de la Setmana dels Horaris, que se celebra de 3 al 7 de juny, s’anunciaran novetats per desplegar el Pacte per a la Reforma Horària i arribar a l’Objectiu 2025.

Així ho han anunciat durant la presentació aquest matí del programa de la 6a. Setmana dels Horarisla primera que se celebra després de la creació de l’Oficina per a la Reforma Horària del govern, que es va constituir el passat gener. 


  

Fabian Mohedano ha destacat com en aquest cinc anys dels del naixement de la Inciativa per a la Reforma Horària en què s’ha treballat per la transformació de l’organització del temps “s’ha guanyat l’hegemonia del pensament de què cal un canvi en els horaris i s’ha aconseguit posar un dic de contenció a l’expansió horària.” I ha subratllat: “Estem amb la confiança que el 2025 mirarem enrere i direm que hi ha coses que han canviat.”

Per part de l’Oficina per a la Reforma Horària del Govern, el seu director Alexis Serra ha explicat que el seu objectiu és “que el país ha d’haver reformat els horaris el 2025” i com “aquesta edició de la Setmana dels Horaris servirà per començar a concretar mesures de reforma horària. Ja és el moment.” 

Concertació social, estudi horari a l’esport, APP i els horaris als instituts, alguns dels actes

Quant als actes, Mohedano ha anunciat com en la cloenda de la setmana es presentarà el que constitueix la transformació de la iniciativa catalana en una plataforma internacional: la ‘Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society’, que suposarà l’expansió de la reforma horària més enllà de l’àmbit català. “Ens hem adonat que hem generat una metodologia que no existeix enlloc del món, que és seure a la mateixa taula a cronobiòlegs, metges del son, economistes, feministes, a gent experta en el món educatiu, a gent del camp de les empreses… Per això volem traslladar la nostra iniciativa a tota aquesta pluridisciplinarietat i convidar a participar als actors globals en aquest debat”, ha detallat el promotor de la Iniciativa.

Igualment, Fabian Mohedano ha volgut destacar tres actes més de la 6a. edició d’enguany: la presentació de l’estudi sobre horaris de la pràctica esportiva (dimecres, 5 de juny); la presentació del portal APP Reforma Horària en què 10 empreses li expliquen al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, les seves bones pràctiques en reforma horària (el mateix dimecres) i el seminari sobre els horaris als instituts (dijous, 6).

“L’estudi sobre els horaris a l’esport traurà dades que tindran un gran impacte sobre com fem esport en aquest país i quina repercusió té en la nostra salut”, ha avançat el promotor de la Reforma Horària.

“La presentació de l’APP davant del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir el Homrani, permetrà demostrar el que fa temps que estem diem -ha remarcat Mohedano-: que hi ha empreses que estan fent mesures de reforma horària”. “La nostra idea és que aquesta APP amb el recull de bones pràctiques esdevingui un dia una xarxa catalana d’empreses que apliquen mesures de reforma horària”, ha subratllat el promotor de la Iniciativa. “Sabem que un 40% de les empreses ja estan fent mesures de flexibilitat, de reforma horària, de tenir en compte la cronobiologia i els horaris saludables. Hem d’aconseguir que ho facin més de la meitat de les empreses”, ha demanat Fabian Mohedano.

El seminari sobre els horaris als instituts de dijous 6 de juny ha rebut també una atenció destacada a la presentació. “Als instituts tenim uns horaris bastant poc saludables, que no tenen en compte la cronobiologia ni els ritmes circadiaris. Ara hi ha un debat intens en els centres educatius, a les famílies i en els moviments de renovació pedagògica”, ha subratllat el promotor de la Reforma Horària. I ha afegit: “Serà un dels indicadors importants de si el 2025 arribarem amb la reforma horària feta: que els adolescents deixin de dinar a les 3 de la tarda, passin a dinar en un franja saludable entre les 12 i les 14h, i s’aconsegueixi una compactació de la jornada lectiva perquè les extraescolars no acabin a les 22 o 23 hores com estan acabant ara.”

Línies estratègiques de l’Oficina per a la Reforma Horària

Alexis Serra ha destacat l’acte del proper divendres 31 de maig en què s’ha convocat a les 110 organitzacions signatàries del Pacte per a la Reforma Horària a la Constitució de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reforma Horària, “el que serà un nou procés de concertació social amb els signataris i el govern per tal que aquest 2019 es fixi el pla de transició per a la Reforma Horària 2020-2021 que fixarà les línies prioritàries d’aplicació de la reforma horària per arribar a l’Objectiu 2025”. Respecte de l’Oficina per a la Reforma Horària, el seu director ha subratllat les tres línies estratègiques dels propers mesos: el procés de concertació que s’anunciarà el proper divendres, reimpulsar el lideratge de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària i l’aposta del Govern per aconseguir que Barcelona i Catalunya esdevinguin un pol d’atracció internacional pel que fa l’estudi dels usos del temps a partir de la col.laboració público-social. 
 

Algunes de les dades que s’han recordat a l’acte ha estat els 153 municipis adherits a la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Reforma Horària, els 7 Pactes dels Temps pioners als alguns municipis (Barcelona, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Girona, Esplugues de Llobregat, Cardedeu i Premià de Mar) i les 3 Xarxes d’empreses per la reforma horària a Barcelona (Xarxa NUST), Girona i Terrassa.
La Setmana dels Horaris s’emmarca en les accions que impulsa la Iniciativa per a la Reforma Horària i compta amb el suport institucional i la participació de diversos Departaments de la Generalitat de Catalunya.