Amb cinc importants mesures anunciades en poc més de set dies per consolidar el Pacte per a la Reforma Horària signat el juliol de 2017. Així ha conclòs la 5a. edició de la Setmana dels Horaris de la Reforma Horària, celebrada de l’11 al 15 de juny. El tret de sortida de la Setmana, la inauguració celebrada el passat 8 de juny i presidida per la consellera de la Presidència Elsa Artadi al Museu Marítim de Barcelona, va donar pas a més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària. Una inauguració on la consellera anunciava la creació de l’Oficina per a la Implementació de la Reforma Horària, un instrument organitzatiu adscrit al Departament de la Presidència que tindrà per objectiu tirar endavant i aplicar les mesures previstes al Pacte per a la Reforma Horària rubricat per 110 organitzacions. 
En el marc de la Jornada Reforma Horària i Salut impulsada pel sindicat Metges de Catalunya (MC), la consellera de salut Alba Vergés va anunciar una altra de les mesures: una prova pilot en la que participaran un grup de Centres d’Atenció Primària (CAP) a finals d’any per impulsar la reforma horària a l’àmbit sanitari. La iniciativa portarà a compactar l’horari del personal mèdic i d’infermeria dels CAP, i a deixar l’horari de 17 a 20 hores per a l’atenció d’urgències, per exemple.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va presentar una nova plataforma digital, l’App de la Reforma Horària per a empreses i entitats. Amb aquesta aplicació mòbil es vol donar a les organitzacions una eina d’autoavaluació per facilitar la identificació de bones pràctiques i oportunitats de millora a través de l’Inventari Reforma Horària. També es va explicar l’impuls d’uns premis per a empreses i entitats, així com la recuperació de l’Enquesta Catalana de Condicions de Treball, que tindrà una nova mirada enfocada a la reforma horària. 

Una altra de les accions destacades està protagonitzada per la Secretaria General de l’Esport i la Diputació de Barcelona, que impulsaran un estudi per conèixer els horaris de la pràctica esportiva a Catalunya i els usos de les instal·lacions amb la finalitat “de canviar com fem pràctica esportiva a partir d’una reforma horària per millorar la nostra salut”.

Aquesta edició de la Setmana dels Horaris ha estat indubtablement marcada pel compromís dels municipis, la punta de llança de la reforma horària el darrer any. S’hi han presentat un total de 10 Pactes del Temps (a Barcelona. Girona, Lleida, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Argentona, Premià de Mar, Esplugues, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès) i ja es compten amb 4 xarxes d’empreses i entitats per a la Reforma Horària: a Terrassa i Esplugues, de nova creació; i a Barcelona i Girona, de les que se n’ha fet renovació i continuïtat, tot fent el balanç dels seus anys d’existència. 

Xarxa Gironina per la Reforma Horària (esquerra) i Pacte del Temps a Lleida (dreta). 
INAUGURACIÓ SETMANA DELS HORARIS 
Durant la inauguració, la consellera de la Presidència del Govern, Elsa Artadi, va refermar el “compromís absolut” del Govern amb la reforma horària, un compromís que es concretarà en breu amb la creació de l’Oficina per a la Implementació de la Reforma Horària. 
DOCUMENTAL LLADRES DEL TEMPS
El documental ‘Lladres de temps’ de Cosima Dannoritzer és una investigació sobre com el temps s’ha convertit en moneda de canvi i com es pot reclamar el control d’aquest recurs.  Una investigació que ens demostra com el temps s’ha convertit en moneda de canvi i com podem reclamar el control d’aquest recurs, preciós però finit.
REFORMA HORÀRIA I SALUT 
Un dels actes més destacats de la 5a. Setmana dels Horaris ha estat la “Jornada Reforma Horària i Salut”, impulsada pel sindicat Metges de Catalunya (MC) amb la participació d’experts i professionals de l’àmbit de la medicina clínica i laboral, la psicologia i la salut pública. L’anunci per part de la consellera de Salut, Alba Vergés, de fer una prova pilot als Centres d’Atenció Primàriava ser la proposta destacada de la jornada. 
REFORMA HORÀRIA: L’IMPACTE DE LA INDÚSTRIA 4.0 EN LES PERSONES
La quarta revolució industrial està impulsant un canvi en la producció, distribució i consum dels béns i serveis. És la coneguda com a indústria 4.0 i l’impuls d’una nova cultura del temps és fonamental per guanyar en salut i qualitat de vida mitjançant l’ús d’uns horaris i uns hàbits més racionals. Dins la Setmana es va celebrar aquesta taula rodona amb Josep Maria Vall, President del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya; Josep M Rosich, membre de la junta de l’Associació d’Empresaris de Castellbisbal; Josep Senar, director de Recursos Humans de Kostal Espanya i Marroc; Jordi Soler, director de desenvolupament de Zetes i Jordi Ojeda, professor UB.
EL TERCER SECTOR
La Taula del Tercer Sector ha demanat a les entitats socials que s’impliquin i promoguin la reforma horària. Algunes de les mesures que poden aplicar són l’augment del teletreball, la flexibilitat horària pactada, la reducció de la pausa per dinar o la racionalització de les reunions i actes fora de l’horari laboral, entre altres. 
DONES I REFORMA HORÀRIA
Un any més, la implicació de la Reforma Horària amb el temps de les dones ha vertebrat una important part del seu discurs:

–  Amb l’exposició “Trobar temps dins del temps. Per què les dones volem la Reforma Horària?”
El Museu Marítim ha acollit l’exposició divulgativa “Trobar temps dins del temps. Per què les dones volem la Reforma Horària?” On es poden veure gràfics que il·lustren les transformacions que proposa la Reforma Horària (RH): millor salut i qualitat de vida, temps lliure, recuperar el valor del son, l’activitat física i una alimentació equilibrada, consum sostenible i saludable, i disponibilitat per formar-se al llarg de tota la vida, desenvolupar la carrera professional, coliderar a les empreses i la societat i corresponsabilitat i temps de cura compartit.

– I la presentació de “Temps retrobat. Les dones i la reforma horària” de l’Associació Salud i Família, un estudi sobre el factor temps en el qual hi han participat dones vulnerables que viuen en condicions adverses i dones professionals. Les dones vulnerables han ressaltat els entorns desfavorables i les condicions adverses per a la utilització i l’organització del temps de la vida. 

PLATAFORMA DIGITAL D’INTERCANVI DE BONES PRÀCTIQUES
És l’eina d’autoavaluació per a organitzacions que facilita la identificació de bones pràctiques i oportunitats de millora. Inclou: bones pràctiques, beneficis, solucions i notícies. Va ser presentada pel secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern, Josep Ginesta.  
EL PACTE DEL TEMPS DE BARCELONA, UN REFERENT RENOVAT
En el marc de la 5a Setmana del Horaris, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat un innovador Pacte del Temps amb 28 noves mesures municipals i 29 actuacions concretes per part de les empreses que volen incidir en l’organització del temps quotidià i per tant, a una major conciliació de la vida personal i professional. L’avançament dels horaris a la televisió local, sensibilització sobre les hores de son i desconnexió de les TIC al vespre són algunes de les mesures. 
 JORNADA REFOMA HORÀRIA A AGROXARXA
Vilafranca del Penedès va celebrar una jornada per debatre sobre l’aplicabilitat de la reforma horària en el context del sector de l’agricultura de la mà d’Agroxarxa i el consultor de Reforma Horària, Xavier Peralta. El centre del debat va ser com aplicar les mesures de Reforma Horària al procés de negociació del conveni col·lectiu, sobretot en l’horari de treball i l’horari comercial. 
MOSAÏC DE FOTOGRAFIES DE LES PRESENTACIONS LOCALS DELS PACTES I XARXES
Pacte del Temps a Lleida
A dalt, a l’esquerra, Jornada Reforma Horària a Esplugues. A dalt, Pacte del Temps a Lleida (dreta). A baix, Pacte del Temps a Manresa (esquerra) i Xarxa Premiarenca per a la Reforma Horària (dreta). 
A l’esquerra, Xarxa Terrassenca per a la Reforma Horària i Pacte de Temps a Manresa (dreta).
RECULL D’IMPACTES

PREMSA

RÀDIO

TV

.

PROPERES D’ACTIVITATS

​Dijous, 28 de juny
Jornada “El rol dels ajuntaments a la Reforma Horària”
Organitza: Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària. Amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Occidental i la Diputació de Barcelona
Lloc: Consell Comarcal del Vallès Occidental, carretera N-150, km 15, Terrassa
Hora: 9:15-13h
Observacions: Per a càrrecs electes i personal tècnic dels ajuntaments de la comarca
del Vallès Occidental.
Inscripcions
​Dimecres, 6 de juliol
Jornada “100 anys de la jornada laboral de 8 hores. Perspectives de futur”
Albert Recio, professor de la UAB; Lourdes Beneria, professora de la Universitat de
Cornell (Nova York); Teresa Torns, professora jubilada UAB; Neus Moreno, sindicalista
de CCOO de Catalunya; Fabian Mohedano, promotor de la Reforma Horària; Teresa
Castellà, professora UdL; Dolors Domingo, professora UdL
Organitza: Associació Motius de Camarasa
Lloc: Espai Orígens – Carretera C-13, km. 44, Camarasa
Hora: 11:45-14h