La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, anuncia la creació de l’Oficina del Pacte per a la Reforma Horària, que haurà d’aplicar les mesures previstes a l’acord signat el passat 17 de juliol

Artadi ha presidit l’acte d’inauguració de la 5a edició de la Setmana dels Horaris, que a partir de l’11 de juny oferirà més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha presidit avui la inauguració de la 5a. Setmana dels Horaris. L’acte, que s’ha celebrat al Museu Marítim de Barcelona, és el tret de sortida de més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària.

Artadi ha refermat el “compromís absolut” del Govern amb la reforma horària, un compromís que es concretarà en breu amb la creació de l’Oficina per a la Implementació de la Reforma Horària, un instrument organitzatiu adscrit al Departament de la Presidència que tindrà per objectiu “tirar endavant i aplicar” les mesures previstes a l’acord rubricat el passat 17 de juliol.

Precisament, la consellera Artadi ha recordat que la signatura del Pacte va ser el primer acte presidit pel conseller Jordi Turull: “Per ell era un tema molt important, en vam parlar molt”, ha explicat Artadi, perquè “buscar la qualitat de vida és el centre de les polítiques públiques. Quan parlem que el ciutadà està al centre de les polítiques públiques, és això”. Per aquest motiu, la voluntat del Govern és que l’Oficina generi projectes que permetin fer visibles els objectius del pacte.

Artadi també ha remarcat que la reforma horària va començar com una iniciativa ciutadana, a la qual l’Administració s’ha sumat per impulsar, acompanyar i emprendre les reformes legislatives necessàries: “Hem de treballar tots els sectors, perquè la reforma horària és una de les grans transformacions que haurem de fer com a societat”, ha  manifestat.

Finalment, la consellera ha valorat el temps lliure com un dels actius fonamentals per al reforçament de la democràcia i la participació, especialment per a les dones.   

També hi ha intervingut Fabian Mohedano, promotor de la Reforma Horària, que ha exposat el balanç del darrer any de treball en el marc de Govern, Parlament, campanyes i Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària. Precisament, Mohedano ha subratllat l’enorme confiança dipositada sobre la Xarxa ja que, amb la “temporal aturada de la Generalitat han estat els ajuntaments els que han agafat el relleu i és un tema molt cabdal perquè finalment és al nostre municipi a on fem totes les coses del dia a dia.”

També ha anunciat la finalització dels treballs de la iniciativa per a la reforma horària, engegada el 2013. I ha animat a què, a part de les administracions, “cadascuna de les persones també hem de fer petits canvis en el nostre funcionament quotidià per a impulsar la Reforma Horària.” 

 

L’acte ha comptat amb les intervencions de la vicepresidenta 4a de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó; del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, i de Lluís Casado, membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària.

Casado ha constatat que tot i que hi ha un elevat nombre d’empreses amb un alt nivell d’estrès dels seus treballadors, “afortunadament sembla que comencen a canviar les coses.” Igualment, el membre del CARH ha demanat la creació d’un organismes “que centralitzi i canalitzi els esforços, perquè ha de ser una entitat transversal que coordini bé els diferents àmbits en què pot actuar la Reforma Horària.”

Durant l’acte s’han presentat diverses iniciatives a favor d’una racionalització dels horaris. En primer lloc, s’han projectat clips del documental “Lladres de temps”, de Cosima Dannonitzer, una coproducció internacional de Polar Star Films amb la participació de TV3, TVE, Arte i l’ICEC. A continuació, el president de la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles, Ignasi Buqueras ha presentat el seu llibre “Dejemos de perder el tiempo”, i Lluigi Bugalla de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha mostrat les conclusions dels seus estudis sobre el prime time.

5a Setmana dels Horaris 

Al llarg d’una setmana, diferents àmbits del Govern, institucions locals i empreses i entitats, exposaran els compromisos per impulsar la Reforma Horària a Catalunya.

La Setmana dels Horaris que enguany se celebra de l’11 al 15 juny és la primera edició que se celebra ja amb el Pacte per a la Reforma Horària aprovat i constitueix una oportunitat excepcional per presentar els reptes del país quant a la transformació de l’organització del temps de vida quotidiana. Neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural. Vol incidir de forma incisiva de manera que s’assoleixi l’adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l’impuls de la Catalunya que ve. En definitiva, amb aquesta convocatòria, la cinquena, es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar.

El 17 de juliol de 2017, el president Carles Puigdemont proposa la signatura del Pacte per a la Reforma Horària a institucions, actors i ciutadania en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. 

Els municipis, punta de llança de la reforma horària
 

Diferents àmbits del Govern, institucions locals, empreses i entitats exposaran resultats de treballs realitzats i compromisos de futur per impulsar la Reforma Horària a Catalunya. Es farà la presentació del Pacte del Temps (pacte local per la reforma horària) de Barcelona. S’impulsarà l’inici dels pactes també a Girona, Lleida, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Argentona, Premià de Mar, Esplugues, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès. Alhora, Barcelona, Esplugues, Girona i Terrassa veuran com evolucionen les xarxes d’empreses i  entitats per la reforma horària.

A més, durant la setmana i els dies posteriors, diversos ajuntaments acolliran jornades intercomarcals sobre “El rol dels ajuntaments a la Reforma Horària”. L’impuls de la reforma horària als municipis, allà on passen els horaris, esdevé un dels eixos clau per sensibilitzar i formular pactes locals de convivència i millora contínua dels temps de vida quotidiana.

El treball sectorial també avança

Veuran la llum informes per a l’acceleració sectorial relacionats amb l’economia social i el tercer sector social, les dones, etc. I fins i tot es presentarà una nova aplicació per compartir bones pràctiques, l’APP de la Reforma Horària per a empreses i entitats. També se celebraran jornades de reflexió on destaca la “Reforma horària i salut”, amb la participació d’experts i professionals de l’àmbit de la medicina clínica i laboral, la psicologia i la salut pública. En aquesta línia, s’impulsarà un treball sobre pràctica esportiva i reforma horària, amb la implicació de federacions esportives i municipis.

Destaca també la inauguració de l’exposició promoguda per l’Institut Català de les Dones (“Trobar temps dins del temps per a les dones”) que romandrà al Museu Marítim de Barcelona del 8 al 14 de juny, i a La Bordeta (Barcelona), del 18 al 24 de juny.

Avançament del consell executiu i de la compareixença, primeres mesures

Una de les primeres mostres del nou Govern, anunciada aquesta setmana, és l’avançament de l’hora del Consell Executiu els dimarts al matí a les 9:30h, mitja hora abans del que és habitual, amb l’objectiu d’acabar abans la reunió i avançar també així la compareixença de la consellera de la Presidència del Govern perquè finalitzi sempre abans de les 14h. D’aquesta manera es pretén racionalitzar l’horari del Consell Executiu i ajustar l’agenda dels consellers, així com facilitar la feina dels mitjans audiovisuals, amb espais informatius a partir de les 14h. 

La primera edició després de la signatura del Pacte el passat juliol

La Setmana neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural. Vol incidir de forma incisiva de manera que s’assoleixi l’adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l’impuls de la Catalunya que ve. En definitiva, amb aquesta convocatòria, la cinquena, es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar. Aquesta és la primera edició d’ençà el 17 de juliol de 2017 el president Carles Puigdemont proposa la signatura del Pacte per a la Reforma Horària a institucions, actors i ciutadania en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.