Les dependències municipals canvien horaris i més de 110 comerços tanquen un dia a les 19h

Més de 165 empreses i entitats d’Esplugues adherides a la Xarxa d’Empreses per la Reforma Horària, modificació dels horaris de l’Ajuntament i d’equipaments municipals, 110 comerços tancant un dia a les 19h i accions de sensibilització per donar a conèixer els avantatges de la reforma horària.


Aquestes són algunes de les mesures que, durant aquesta setmana i fins el divendres 2 de març, s’estan organitzant a Esplugues de Llobregat per a celebrar la 1a Setmana dels Horaris. La Setmana és una prova pilot per representar com seria la vida quotidiana si es dur a terme la reforma horària i hi ha un canvi de l’organització del temps. També és una manera pràctica de plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques. La 1a Setmana dels horaris està organitzada per l’Ajuntament d’Esplugues en col·laboració amb AEBALL, PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, CCOO Baix Llobregat i UGT Baix Llobregat.

En concret, les mesures de modificació horària als equipaments municipals a Esplugues la Setmana dels Horaris són els següents: l’Ajuntament tanca les portes a les 18 h i els treballadors i treballadores municipals compacten els seus horaris. Els PACs tanquen la recepció d’atenció al públic a les 17.30 h; l’Edifici Molí tanca a les 18 h; el Remolí i l’Oficina Jove, a les 19 h i la Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues, a les 19.30 h. El Casal de Cultura Robert Brillas tanca a les 21 h i, dimecres 28, a les 19 h. El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) Vil·la Pepita tanca a les 18 hores els dies 27 i 1. El Museu Can Tinturé està obert fins a les 19 hores (enlloc de 20 h) i els Equipaments Esportius funcionen amb l’horari habitual excepte el CEM Les Moreres, que tancarà una hora abans el 28 de febrer.
Respecte de les més de 165 empreses d’Esplugues adherides a la Xarxa d’Empreses, Entitats i Comerços per a la Reforma Horària, hi formen part aquelles que estan d’acord amb la finalitat i els objectius de la Reforma Horària. Encara s’hi poden sumar més a través del formulari.


Altres mesures de la setmana dels horaris a Esplugues són la penjada de cartells a favor de la Reforma Horària en dependències municipals i la conferència celebrada dimecres 28 sobre “Horaris, son i salut” del doctor Francesc Segarra, coordinador de la Clínica del son Estivill.


Vilafranca, Prats de Lluçanès, Argentona i Lleida: les pioneresLa celebració dels actes a Esplugues a favor de la reforma horària se suma a altres iniciatives impulsades a d’altres municipis. El 2015, Vilafranca del Penedès impulsava la campanya Canviem el xip, canviem l’hora”. De la mà de tres associacions de comerciants del municipi, es va proposar als seus associats obrir abans, tancar menys estona al migdia i abaixar les persianes com a molt tard a les 19 hores. La campanya va aconseguir que gairebé 200 comerços i empreses acordessin modificar la jornada laboral.


L’abril de 2016, durant una setmana, Prats de Lluçanès va ser la capital de la reforma horària en el sector de la restauració, en una iniciativa pionera que fomentava la implantació d’uns horaris saludables als àpats. També el 2016 i durant un dia, el 50% dels establiments d’Argentona es van sumar a la Festa de la Reforma Horària, tancant a les 19.30 h i escurçant el descans del migdia. I el novembre del mateix any, Lleida celebrava la “Diada per la Reforma Horària”, on més de 170 establiments van tancar portes un dia a les 19 h.