Sindicats i patronals, juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s’han compromès a adoptar mesures de Reforma Horària des d’aquest any per aconseguir l’objectiu 2025; és a dir, que la Reforma Horària s’hagi implantat llavors al 100%. Així, el juliol i la signatura del Pacte per a la Reforma Horària donarà el tret de sortida per arribar a l’objectiu complert el 2025.

A més, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa ha anunciat el “Projecte 100/18”, que preveu aconseguir fins a finals de 2018 el compromís de 100 bones pràctiques. El  2017 es farà un primer recull i el 2018, la resta. Aquests compromisos s’han anunciat en la cloenda de la 4a. Setmana dels Horaris, celebrada aquest migdia al Palau Moja, on han intervingut els agents socials, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta i la consellera Dolors Bassa.


Enric
Vinaixa (al mig)
; Yesika Aguilar; César SánchezAlba GarciaEva M Gajardo i Itziar Ruedas. 


Per part de CC.OO, Alba Garcia va anunciar: “Calen mesures a tots els ámbits, que no siguin parcials, per humanitzar els usos dels temps socials. els canvis depenen de la societat i les polítiques públiques.” Sobre el temps, la secretària de Dones, Diversitat i Polítiques LGTBI de CC.OO, va subratllar: “El temps és un bé escàs, que requereix una valoració individual, però cal canviar l’actual model d’usos del temps, perquè ara és caòtic.” 


Des del sindicat d’UGT, Eva M. Gajardo, ha puntualitzat: “Calen acords que afectin a un nivell més global i no només d’alguns sectors, sinó hi poden haver desajustos”. I ha subratllat: “Al centre de la nostra vida no hauríem de posar el treball, sinó la nostra vida. I al voltant de la vida, hi hauria de ser el treball.”

A FEPIME, César Sánchez ha destacat com “les empreses petites, un cop estan conscienciades, són les que poden fer el canvi cap a la Reforma Horària més ràpidament.”
Per part de PIMEC, Itziar Ruedas ha explicat que “amb la reforma horària i darrera d’ordenar el temps de treball a les organitzacions hi ha guanys per les persones i les empreses.” I ha destacat que “s’ha de canviar de la cultura del presencialisme a la cultura dels resultats.”

Des de Foment del Treball, Javier Ibars ha explicat que hi ha “molta feina a fer ara en negociació col·lectiva i també amb infraestructures”, però que es farà.

La consellera Dolors Bassa també ha demanat que es portin a la negociació col·lectiva les mesures que tenen l’objectiu de racionalitzar els horaris per contribuir a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de les persones i, en especial, afavorir la igualtat entre homes i dones.


Dolors Bassa, de Treball, Afers Socials i Famílies; i Fabian Mohedano, promotor de la Reforma Horària

Bassa ha apostat per promoure la inclusió de clàusules sobre temes de treball remunerat als convenis col·lectius, acords o pactes en l’àmbit públic i privat amb la finalitat de possibilitar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral buscant l’equilibri entre les necessitats de les persones i les empreses. Arran de l’acord aprovat en el Consell de Relacions Laborals (CRL), la consellera Bassa ha explicat que els sindicats confeccionaran unes Guies Sindicals per formar persones responsables de negociar convenis col·lectius per incloure-hi les mesures.

Quant a Josep Ginesta, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha subratllat que en el 2018 ja hi haurà empreses implicades en la Reforma Horària, ha destacat que les mesures que s’impulsaran, “malgrat semblar senzilles, comporten una sèrie de transformacions socials”. 

A més, Ginesta ha valorat el fet que “una bona gestió col·lectiva del temps ens acosta a majors quotes de llibertat individual” i ha anunciat: “El Pacte 2025 és un horitzó, la nostra feina ja ha començat des del primer dia i el 2025 serà el nostre destí.“ Sobre aquest punt, Fabian Mohedano, promotor de la Reforma Horària ha insistit: “L’objectiu 2025 és fer les mesures públiques i el canvi cap a Reforma Horària amb l’objectiu de tenir-les al 100% el 2025.”