El 18 de gener s’ha presentat la “Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària” a Barcelona, una xarxa que està formada per 106 municipis adherits i compromesos amb l’impuls de la Reforma Horària, les quatre diputacions i el Consell Comarcal del Vallès Occidental i La Noguera.
Mapa dels municipis de Catalunya adherits a la Reforma Horària
municipis reforma horària
Participants a l’acte de presentació de la “Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària”
A més de presentar la Xarxa també s’ha mostrat l’Inventari Reforma Horària, eina d’autoavaluació per a ajuntaments. L’Inventari s’emmarca en el projecte de proves pilot que ja s’ha fet a les organitzacions, entitats i el tercer sector.
A la inauguració, Miquel Buch, president de l’ACM (Associació Catalana de Municipis) ha explicat que “la RH és una cosa immensa que s’ha de perseguir i aconseguir” i que es tracta de “començar a pensar diferent, pensar en què hi altres coses que són diferents i més productives”. Xavier Amor, president de la FCM (Federació Catalana de Municipis) ha destacatque el canvi pren com a referència l’organització del temps dels països líders en producció i creixement econòmic, “però va més enllà del simple canvi horari: cal modificar els costums”. A la inauguració també hi ha estat present Jordi Via, comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, que ha anunciat que des del comissionat es vol que el Pacte del Temps vagi a plenari i sigui adoptat de forma transversal a l’Ajuntament de Barcelona.
Anna Ginés, membre del CARH; Xavier Amor (FMC); Miquel Buch (ACM) i Jordi Via (comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament BCN)
També s’ha presentat l’Inventari Reforma Horària: eina d’autoavaluació per a Ajuntaments per a què els municipis impulsin accions de reforma horària. Els encarregats de la presentació han estat Sara Berbel, membre del CARH i directora general de Barcelona Activa; i el consultor i psicòleg organitzacional Xavier Peralta. A més ha sortit a la llum la publicació “Els municipis, motor de la Reforma Horària” (núm. 8 col·lecció Reforma Horària), on s’explica el procés d’adhesió municipal per tal que els ajuntaments donin suport a la Reforma Horària al ple municipal.
ajuntaments reforma horària
Volum 8 de la col·lecció Reforma Horària. “Els municipis, motor de la Reforma Horària”
Fabian Mohedano, promotor de la Reforma Horària i ponent-relator de la Llei de la Reforma Horària al Parlament, ha remarcat el paper “fonamental dels ajuntaments a la futura Llei de la Reforma Horària”.
A “L’hora dels municipis”, representants de diversos ajuntaments adherits a la Reforma Horària, Slow Shop Lleida i l’entitat impulsora de la campanya “Canvia el xip, canvia l’hora” de Vilafranca del Penedès han mostrat les accions que s’han dut a terme en el seu municipi per a millorar la gestió del temps.
Els ajuntaments i entitats que han explicat les seves bones pràctiques són: Argentona (parlant de la jornada durant la qual el 50% dels establi­ments es van sumar a la “Festa de la Reforma Horària”, tancant a les 19:30 h i escurçant el descans del migdia); Barcelona (a través del Pacte del temps, un instrument a partir del qual s’impulsen políti­ques per adaptar els horaris dels serveis a les persones, potenciar l’administració electrònica i la conciliació); Cardedeu i Tortosa (amb l’avançament a les 16h dels plens municipals); Esplugues de Llobregat (amb la celebració de la 4a. Jornada Emprenem); Girona (que ha explicat l’impuls del segell ‘Compromís de Puntualitat’ i la creació de la Xarxa gironina per la reforma horària). 
A Lleida, Slow Shop Lleida ha explicat l’experiència amb la Campanya “Temps per tot, temps per tothom”, quan més de 165 establiments del municipi van tancar durant un dia a les 19.30h. Altres bones pràctiques han estat les de Prats de Lluçanès (amb la celebració de la jornada de la Reforma Horària a la restauració); Reus (celebrant la Setmana de ‘Reus, capital dels horaris’; Sant Boi de Llobregat (amb la renovació del Pacte del Temps); Terrassa (amb el Pacte del Temps a la ciutat i les xerrades d’experts de diferents àmbits al voltant de la reforma horària); Tortosa i Vilafranca del Penedès (amb la campanya de caire privat “Canvia el xip, canvia l’hora”, quan més de 70 establiments va tancar abans les botigues durant un dia). 
Precisament, Isaac Peraire, alcalde de Prats de Lluçanès ha anunciat que el municipi farà una prova pilot de la reforma horària a l’educació, introduïnt de nou l’àpat del migdia als instituts a una hora saludable.  
La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Meritxell Masó, secretària d’Administració i Funció Pública del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, que ha fet referència a “la Generalitat com a organització compromesa amb la Reforma Horària”; Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, que ha cridat a “sumar més municipis per impulsar el canvi” i Esther Sánchez, presidenta del Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH), que ha assenyalat que “el canvi és possible i és un camí sense retorn.”
municipis reforma horària
Meritxell Masó, secretària d’Administració i Funció Pública; Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona i Esther Sánchez, presidenta del CARH