EDITORIAL

ARA ÉS L’HORA DE RECOLLIR ELS FRUITS
Aquest butlletí veu la llum just en el moment que el país està a punt per fer un profund i rigorós debat sobre com impulsar la Reforma Horària. Al Parlament de Catalunya una ponència conjunta participada per tots els grups parlamentaris esdevindrà el primer text legal que reconeixerà el repte que tenim entre mans i encarregarà al Govern de la Generalitat de Catalunya l’impuls d’un gran acord social en forma de Pacte Nacional per a la Reforma Horària. Just en aquesta tardor s’impulsa un doble procés de participació i concertació amb la ciutadania i els actors principals que han d’ajudar a definir l’acord: Procés participatiu i Taules quadrangulars. A més, per primer cop en aquesta dècada, es fa una enquesta sobre usos del temps des del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i es realitza una campanya de comunicació institucional per fer arribar els propòsits de la Reforma Horària arreu del país. Sembla evident que tots aquests esforços han d’ajudar-nos a canviar la tendència actual, de manera que ens ajudi a consolidar el factor temps com a variable rellevant en la recerca d’equitat i benestar. En aquest sentit, les empreses són un element clau per a l’impuls definitiu de l’acceleració. Poc temps abans del tancament de l’edició d’aquest Butlletí, concretament el 22 de setembre de 2016, el Consell de Relacions Laborals aprova l’Acord d’impuls laboral de la Reforma Horària. 10 objectius per a la Negociació Col·lectiva. La rellevància d’aquest pas resideix que els agents socials i l’administració es comprometen a posar fil a l’agulla la reforma horària en el marc d’un instrument poderós: la concertació.

NOTÍCIES

L’ANUARI 2015 A L’ESPAI ENDESA
L’Anuari 2015 reflecteix les diverses activitats que s’han anat realitzant durant tot l’any passat, així com un recull dels impactes vinculades. L’acte, que és conduit per la periodista Xantal Llavina, gaudeix de la ponència del Dr. Joan-Francesc Pont, catedràtic de Dret financer i tributari de la UB, en Lluís Casado, membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària i Fundació Factor Humà; en Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.CAT i en Ricard Alfaro, president d’AEDIPE Catalunya. La cloenda és a càrrec de la consellera de la presidència, Neus Munté.

RECERCA DE LA FUNDACIÓ FACTOR HUMÀ
Una mostra més del compromís de la Fundació Factor Humà amb la Reforma Horària és la presentació de l’estudi “Causes de les dificultats d’uns horaris més racionals. Recomanacions per implementar noves estratègies”. La recerca ha estat dirigida per l’economista i psicòleg Lluís Casado, membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària i de la Fundació Factor Humà. L’acte té lloc al CCCB.

PERQUÈ LES DONES VOLEN LA REFORMA HORÀRIA?
A la Biblioteca Ferrer i Guàrdia (Barcelona) es presenta el treball infogràfic Per què volem la Reforma Horària? Motius de gènere per a la humanització dels horaris. Hi participen Núria Chinchilla, professora d’IESE; Cristina Sánchez-Miret, professora de la UdG; Sara Berbel, psicòloga social i Mercè Otero, mestre jubilada. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Maria Teresa Pitarch també intervé. L’acte és presentat per Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona Empresa Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona. 

XARXA GIRONINA PER A LA REFORMA HORÀRIA
Amb la implicació de l’Ajuntament de Girona, dins del marc de l’Agència de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, neix la Xarxa, que vol impulsar un espai d’intercanvi de bones pràctiques en les noves formes d’organització del temps de treball entre empreses, entitats i actors públics. L’alcaldessa Marta Madrenas i la regidora Glòria Plana són presents a la presentació. La Xarxa veurà els treballs en un acte abans que finalitzi el 2016.

JORNADA SOBRE LA REFORMA HORÀRIA I LA SALUT LABORAL. LES ORGANITZACIONS SALUDABLES SÓN MÉS EFICIENTS
La presentació de la jornada va a càrrec de Josep Ginesta, secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies. EL Dr. Javier Albares, desenvolupa la seva conferència titulada “El son com a factor essencial en salut laboral”. A través de dues taules rodones: “Experiència d’un ajuntament, una pime i una gran empresa en relació a la gestió del temps de treball” i “Punt de vista dels agents socials en relació a la reforma horària” es debat les modificacions que cal posar en marxa i els beneficis que se n’obtindrien d’aconseguir ajustar els horaris laborals d’acord amb una conciliació familiar i personal òptima. La cloenda és a càrrec de Fabian Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària i Enric Vinaixa, director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Govern.

COMPROMÍS LOCAL AMB LA REFORMA HORÀRIA, 8 de juny
El president de l’ACM, Miquel Buch i el president de la FMC, Xavier Amor, presenten la campanya municipal a favor de la reforma horària amb l’objectiu de contribuir a la seva acceleració en els propers dos anys, abans del Moment Zero. Les entitats municipalistes presenten el material de la campanya: una infografia, un vídeo i un manual d’intervenció amb el que es pretén fer pedagogia i facilitar als ajuntaments les eines per a l’arribada a la Reforma Horària en els termes que preveurà la futura Llei i el futur Pacte Nacional.

LA UPC, LA PRIMERA UNIVERSITAT ADHERIDA
El Consell de Govern reunit el 19 de juliol aprova l’adhesió. Un grup de treball constituït per representants del PDI, del PAS i de l’estudiantat analitzarà com aplicar-la a la Universitat. La reforma horària és un dels tres projectes estratègics del III Pla d’Igualtat de la UPC.

ESTHER SÁNCHEZ, NOVA PRESIDENTA DEL CARH
El Consell Assessor per a la Reforma Horària formalitza el relleu de Fabian Mohedano per Esther Sánchez, al capdavant del Consell, en una reunió celebrada al Palau de la Generalitat i presidida per la Consellera de Presidència, Neus Munté. En el decurs de la sessió s’analitza el treball fet fins ara pel Consell i es dóna el tret de sortida a la tercera fase del procés de reforma horària que s’ha de dur a terme al llarg d’aquest any.


LA REFORMA AVANÇA AL PARLAMENT

1. Pregunta a la sessió de control a la consellera Neus Munté sobre el compromís del Govern de la Reforma Horària.

2. Reunions periòdiques (quinzenals) de la ponència conjunta. Els treballs són a punt de veure la llum, per continuar el tràmit parlamentari.

3. Tots els grups parlamentaris insten al Govern a impulsar accions de sensibilització a favor de la reforma horària.


ACTIVITATS I CONFERÈNCIES ARREU DEL TERRITORI 


6 de maig. Lloret de Mar. Fabian Mohedano
13 de maig, Breda. Fabian Mohedano
17 de maig, Santa Coloma de Gramanet. Fabian Mohedano
27 de maig. Igualada. Fabian Mohedano
30 de maig. Terrassa. Salvador Cardús i Fabian Mohedano.
4 de juny. Barcelona (El Guinardó). Fabian Mohedano
7 de juny. El Masnou. Jordi Ojeda
16 de juny. Polinyà. Jordi Ojeda
28 de juny. Argentona. Fabian Mohedano
4 de juliol. Vilanova del Vallès. Fabian Mohedano
11 de juliol. Barcelona (Ciutat Vella). Fabian Mohedano
12 de juliol. El Vendrell. Fabian Mohedano


AGENDA 

(per ordre cronològic)
  • Pere Aragonès, secretari d’economia del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Jordi Jané, conseller d’Interior del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Frederic Udina, director d’IDESCAT del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Sergi Loughney, director de relacions institucionals de la Fundació Abertis
  • Javier Pacheco, secretari general de CCOO Indústria de Catalunya
  • Joan Aregio, secretari d’empresa i coneixement del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Núria Betriu, directora general d’indústria i consellera delegada d’ACCIÓ del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l’RSE a Catalunya
  • Pere Pladevall, alcalde de Sant Feliu de Codines
  • Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya
  • Enric Vinaixa, director general de relacions laborals del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Alba Garcia, secretària de dona i cohesió social de CCOO de Catalunya
  • Joaquim Nin, secretari general del Departament de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies del Departament de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Jordi Ballart, alcalde; Meritxell Lluís, regidora de l’Ajuntament de Terrassa
  • Jaume Peral, director de TV3
  • Ignasi Genovès, director general d’atenció ciutadana i difusió del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Jose Cachinero, secretari d’acció sindical i política sectorial de CCOO de Catalunya
  • Jordi Goro, gerent d’AEDIPE Catalunya
  • Montserrat Llobet, directora general d’educació secundària obligatòria i batxillerat del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Agustí Colomines, director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya
  • Itzíar Ruedas, advocada del departament jurídic de PIMEC
  • Elsa Artadi, directora general d’Afers Inter-departamentals del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Joan Segarra, president de la Confederació
  • Laia Grabulosa, directora tècnica de la Confederació
  • Alexis Serra, cap de gabinet de la consellera de la de la presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Joan Guix, secretari de salut pública del Govern de la Generalitat de Catalunya

IMPACTES

Premsa

10 de maig. El Pais. Cuando el padre es el que cuida.
11 de maig. The plan to ban work emails out of hours. BBC News.
11 de maig. Quins són els horaris dels àpats i del son més saludables. Vilaweb.
15 de maig. “Cal més temps de lliure disposició, la feina no pot ocupar tantes hores del dia”. Xarxanet.org.
20 de maig. The surprising way sleep makes you a better boss. The Huffington Post.
21 de maig. Joan Josep Isern. “Migdies, migdiades i malfeiners”
26 de maig. Carlos de la Torre ¿Es la hora del teletrabajo y el Smart Working? FIDE Fundación.
27 de maig. French Legislation Suggests Employees Deserve The Right To Disconnect. The Huffington post.
1 de juny. Which European countries work the langest hours? World Economic Forum.
5 de juny. Dolors Bassa. Més productius, més feliços. El Punt avui.
6 de juny. Semàfor verd a La Vanguardia a Fabian Mohedano.
6 de juny. El ‘badulaque’ esdevé supermercat. Diari ARA.
7 de juny. Neus Navarro. Via Empresa. “La gent avui dia va cansada a la feina” 
7 de juny. #termedelasetmana. Horari flexible. Lliure i Millor 
7 de juny. El porqué del retraso de los horarios de televisió en España. El Mundo
8 de juny. Presidenta ICD esgrime motivos de genero para promover la reforma horaria. La Vanguardia.
8 de juny. Salvador Cardús. Horaris a favor de la llibertat. La Vanguardia.
8 de juny. Roger Buch “Sincronitzem rellotges: un procés participatiu per a la reforma horària”. El Punt Avui.
8 de juny. El primer text de la Llei de la reforma horària estarà llest a finals de juliol. NacióDigital.
8 de juny. El món local signa l’acord per la Campanya Municipal a favor de la Reforma Horària. Canal Ajuntament.
8 de juny. ¿Por qué los españoles rechazamos la flexibilidad en el trabajo? Universia España.
8 de juny. Cinema per a una reforma horària. Jordi Ojeda. El Cinèfil.cat.
9 de juny. “El horario de los colegios españoles es una excepción en Europa, no es racional” El País.
9 de juny. CCOO aposta per introduir la flexibilitat voluntària i la coresponsabilitat en el marc de la reforma horària. Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya.
9 de juny. Reforma horària i igualtat de gènere: un bino indestriable? Social.cat.
10 de juny. Homes que volen conciliar i treballar: missió impossible? Diari ARA.
10 de juny. Presentació de l’Estudi “Causes de les dificultats d’uns horaris més racionals. Recomanacions per implementar noves estratègies” Fundació Factor Humà
10 de juny. Celebració de la Jornada anual de la Xarxa Nust. El Digital de Barcelona.
10 de juny. El temps de la democràcia. Judit Carrera. Diari ARA.
12 de juny. Variar d’hàbits no troba l’hora. L’econòmic. El Punt Avui.
13 de juny. Impuls de la reforma horària en el tercer sector. Xavier Peralta. Xarxanet.org.
14 de juny. Pros y contres de tenir siete días de vacaciones cada dos meses. ABC.
16 de juny. Com treballen al Canadà? Via Empresa.
19 de juny. Xevi Xirgu. I ara, a TV3. El Punt Avui.
20 de juny. ¿Vivir para trabajar? Cinco Días.
20 de juny. Les patronals vallesanes, a favor de la reforma horària. Línia Vallès.
23 de juny. Crisi demogràfica: més morts que naixements per primer cop des del 1941. Diari ARA.
27 de juny. Els països europeus on més hores es treballa. Via Empresa.
Juny de 2016. Salvador Cardús. “A poc a poc, que tinc pressa”. Revista Tangram. The Slow Issue.
28 de juny. Argentona es transforma en capital de la Reforma Horària. Via Empresa.
29 de juny. “Ja hauríem d’estar sopant” El Punt Avui.
29 de juny. Èxit del pilot de la reforma horària a Argentona. Via Empresa.
29 de juny. La cultura del presencialismo y el control dificultan un horario laboral más racional. Catalunya Press.
Edició núm. 82 (juny-juliol 2016). Entrevista a Fabian Mohedano. Eix professional.
3 de juliol. Un mal de l’empresa contemporània. La Vanguardia.
3 de juliol. Fermín Suárez. El camino para adaptarse al horario europeo. El Español.
6 de juliol. Àlex Milian. Compte enrere per a la reforma horària. El Temps.
6 de juliol. Los empresarios quieren sentarse a hablar de horarios y conciliación. Cinco Días.
7 de juliol. Treballadors públics i Reforma Horària. Fabian Mohedano. EAPC Blog. Generalitat de Catalunya.
8 de juliol. Neus Navarro. Ara és l’hora de les dones. Via Empresa.
8 de juliol. La reforma horària farà créixer la productivitat un 30%, segons els impulsors de la iniciativa. La Vanguardia.
8 de juliol. La reforma horària farà créixer la productivitat un 30%, segons els impulsors. Diari ARA.
8 de juliol. La reforma horària “permetrà millorar la productivitat, segons els promotors de la iniciativa”. Vilaweb.
8 de juliol. La reforma horaria podria entrar en vigor en Cataluña en septiembre de 2016. La Vanguardia.
8 de juliol. La reforma horaria podría entrar en vigor a Catalunya al setembre de 2017. El País.
8 de juliol. Munté “La reforma horària està en l’ordre de prioritats del Govern”. El Nacional.
8 de juliol. ¿En qué país del mundo se trabaja más hores? El País.
12 de juliol. La Inspección de Trabajo se pone seria con las hores extras. Cinco Días.
13 de juliol. Fabian Mohedano. “Reforma Horària: en mans dels agents social”. Via Empresa.
13 de juliol. La reforma horaria, más cerca en Cataluña. Mamiconcilia. Movimiento social.
18 de juliol. Por qué estarías dispuesto a trabajar más hores. Expansión.
23 de juliol. Conciliació: la revolució necessària. Criatures. Diari ARA.
23 de juliol. España entre los países con más empleo a tiempo parcial involuntario. El País.
24 de juliol. España, el país más noctámbulo. Cristina Sen. La Vanguardia.
26 de juliol. Dia dels avis: els herois de la conciliació a Espanya. El Periódico.
27 de juliol. La Reina reclama un debate sobre los horarios para facilitar la conciliación. La Vanguardia.
28 de juliol. Diez recomendaciones para lograr el balance entre su vida y el trabajo. Semana.
31 de juliol. Entrevista a Trinitrat Cambras. Dossier Horaris i Salut. El punt Avui

1 d’agost. EL modelo sueco: trabajar menos y cobrar lo mismo. ¿Debemos copiarlo? El Confidencial.
2 d’agost. Menys hores i més producció. La Vanguardia.
2 d’agost. El país con menos días libres. El País.
7 d’agost. El control del absentismo laboral. Cinco Días.
7 d’agost. Terrassa acogerá el inicio del proceso participativo sobre la reforma horaria. El Periódico.
8 d’agost. Como atraer a los millennials: horarios de trabajo flexibles para la conciliación. RRHHpres.com.
13 d’agost. Out of sinc with the sun… Economist.com.
16 d’agost. La ràdio espanyola renova les nits esportives de cara al nou curs. Diari ARA.
24 d’agost. El 61% de los trabajadores no disfrutan de flexibilidad horaria en verano. RRHHpress.com.
29 d’agost. “Sopeu amb els vostres fills”. La Vanguardia.
Agost 2016. Dossier. Tiempo, tecnologia… y esta vida loca. Revista Alternativas Económicas.

Televisió

3 de maig. Tertúlia a Ben Trobats. XIP/TV.
17 de maig. Entrevista a Trinitat Cambras. ElPuntAvuiTV.
27 de maig. Som el que fem. Televisió de Catalunya.
6 de juny. Entrevista a Roger Buch.  La Xarxa Notícies.
6 de juny. Tertúlia sobre la Reforma Horària. Salvador Cardús. Televisió de Catalunya.
7 de juny. Fabian Mohedano presenta al Prat la Iniciativa per a la Reforma Horària
8 de juny. La reforma horària a l’escola. Elena Sintes. Telenotícies. Televisió de Catalunya.
9 de juny. La reforma horària, al programa Info K. Televisió de Catalunya.
10 de juny. L’afectació a la salut pels canvis. Telenotícies. Televisió de Catalunya.
10 de juny. Entrevista a Fabian Mohedano. 324. Televisió de Catalunya.
15 de juny. How one Dutch Company promotes Work/life Balance  BBC.
21 de juny. Entrevista a Trinitrat Cambras. Terrícoles. BTV
4 de juliol. La futura llei de la reforma horaria. Telenotícies. Televisió de Catalunya. 
19 de juliol. Entrevista a Fabian Mohedano. L’Illa de Robinson. ElPuntAvuiTV.
27 de juliol. Quin és l’estat de les polítiques de conciliació? Acció política. Televisió de Catalunya.

Ràdio

17 de maig. Entrevista a Fabian Mohedano IB3 Ràdio.
20 de maig. Post de Joan Josep Isern. L’Estripada. Catalunya vespre. Catalunya Ràdio.
23 de maig. Entrevista a Fabian Mohedano. Barcelona FM.
26 de maig. Tertúlia amb Esther Sánchez, Javier Albares, Fabian Mohedano. No ho sé. RAC1
2 de juny. Entrevista a Fabian Mohedano. El Submarí. Terrassa.
6 de juny. Entrevista a Roger Buch. La Xarxa Notícies.
6 de juny. Entrevista a Fabian Mohedano “Els horaris de les escoles de primària són de fa 100 anys”. La Tribu a Catalunya Ràdio. 
15 de juny. Entrevista a Fabian Mohedano a Ràdio Despí.
27 de juny. Entrevista a Fabian Mohedano. Podcast Futuro del trabajo. 
8 de juliol. Entrevista a Anna Fornés. El Matí COPE
20 de juliol. Taula de debat sobre la reforma horària. No ho sé. RAC1
10 d’agost. Entrevista a Fabian Mohedano. Líquids. Xavier Graset. Catalunya Ràdio. 
16 d’agost. Entrevista a Fabian Mohedano. El Món a RAC1.
30 d’agost. Entrevista a Fabian Mohedano. Tot és possible. RAC1. 


ACTIVA’T PER LA REFORMA HORÀRIA

  1. Difon els vídeos del Canal Youtube Reforma Horària 
  2. Mou la Moció municipal
  3. Digues la teva sobre la Llei de la Reforma horària
  4. Contribueix amb les teves idees al Procés participatiu


PARTICIPA

Volem fer-vos partícips del procés participatiu que estem duent a terme amb la la Secretaria de Transparència i Govern Obert. S’ha iniciat aquest mateix mes de setembre amb diverses sessions informatives arreu del territori. Les propostes que se’n derivin es concentraran en el Pacte Nacional per a la reforma horària, que es pot traduir en un Pla Nacional que comprometi el Govern a dur a terme accions concretes.


PRESÈNCIA A LA XARXA (31 d’agost)

Visió general d’audiència del LLOC WEB:
43.837 pàgines vistes, 16.101 sessions i 12.372 usuaris

Seguidors a FACEBOOK:
5.402
amb un màxim de persones implicades de
8.578
I un màxim abast de publicacions de 91.337

Seguidors de TWITTER:
6.269

Persones i organitzacions que reben aquest BUTLLETÍ:
3.043

Correus amb PROPOSTES I REFLEXIONS ciutadanes:
351