EDITORIAL

ARA O MAI. POSEM-NOS A L’HORA
Març i abril ens han portat a incrementar considerablement la nostra presència en debats i fòrums. Hem fet molts kilòmetres per ser presents a diàlegs, conferències i xerrades a una vintena de municipis. Prats del Lluçanès ha esdevingut capital de la Reforma Horària en la restauració. El debat sobre l’horari escolar ha estat protagonista amb dos fòrums d’especial rellevància. Comença a caminar la Ponència conjunta al Parlament de Catalunya. I Carl Honoré, pare del moviment Slow, s’interessa per la nostra iniciativa.

NOTÍCIES

PRATS DE LLUÇANÈS CELEBRA LA CAPITALITAT DE LA REFORMA HORÀRIA EN LA RESTAURACIÓ
 El sector de la restauració s’implica en una campanya de sensibilització inèdita sobre horaris saludables dirigida als seus clients.

Vuit bars, cafeteries i restaurants del municipi promouen els horaris que proposa la Iniciativa per a la Reforma Horària. Així, fins el proper 1 de maig, a Prats s’impulsa esmorzar de 7 a 9 del matí, dinar de 2/4 d’1 a 2 del migdia i sopar de 7 a 9 del vespre per tal de caminar cap a una vida més saludable.
Tot i la dificultat en la conciliació de l’horari laboral amb els horaris saludables i ideals, el sector de la restauració es mostra satisfet amb els resultats obtinguts durant els dos primers dies i s’espera que vagi en augment a mesura que s’acosti el cap de setmana.

La campanya compta amb el cobertura institucional de l’Ajuntament i tal com assegura l’alcalde, Isaac Peraire, la capital del Lluçanès s’ha convertit en el municipi més informat de Catalunya sobre aquest projecte de país.

Al mateix consistori la major part de la plantilla de les oficines municipals han substituït la mitja hora d’esmorzar per la de dinar per tal de fomentar uns horaris més saludables.

Per tal de sensibilitzar a la ciutadania durant tota la setmana les estovalles dels diferents bars, granges i restaurants informen sobre els horaris saludables per tal de conscienciar a la gent quins són els hàbits més sans per al nostre organisme.

ARRENCA LA PONÈNCIA CONJUNTA DE LA LLEI DE LA REFORMA HORÀRIA
El 18 d’abril té lloc la primera reunió de la Ponència conjunta que ha de conduir a redactar la Llei de la Reforma Horària. Assisteixen membres del Consell Assessor per a la Reforma Horària amb l’objectiu de posar en comú els treballs realitzats. La ponència havia estat prèviament constituïda per: Albert Botran, CUP-CC; Gemma Lienas, Catalunya Sí Que Es Pot; Eva Martínez, PSC; Fernando Sánchez, PP; Laura Vílchez, C’s; Fabian Mohedano, Junts Pel Sí.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “100 MOTIUS PER A LA REFORMA HORÀRIA”
El 4 d’abril té lloc la presentació del llibre de Fabian Mohedano “Posem-nos a l’hora. 100 motius per a la Reforma Horària” en el que hi  participen els diputats membres de la ponència conjunta. L’acte es realitza a la Casa del Llibre del Passeig de Gràcia i va compta amb la conducció de la periodista Ariadna Oltra. Hi assisteixen un centenar de persones representants d’institucions, actors implicats i membres de la comunitat Reforma Horària.
MOCIÓ DE LA REFORMA HORÀRIA A LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA
El Ple de la Diputació de Barcelona, en sessió ordinària celebrada el 31 de març, aprova per unanimitat una moció presentada pel Grup CUP-PA a favor de la Reforma Horària. El Ple compta amb la presència de Cristina Sánchez-Miret i Fabian Mohedano. També s’hi han adherit els municipis de Sitges (Garraf), Sant Vicenç de Castellet (Bages) i Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), Banyoles (Pla de l’Estany), Montcada (Vallès Occidental).
PRESENTACIÓ DE LA INICIATIVA A AMSTERDAM
L’Associació Salut i Família presenta els principals eixos de la iniciativa per la reforma horària en el marc de la conferència Gender Equality: the role of family policies and exchange of good practices, suscitant així un debat sobre els usos del temps, la conciliació i la coresponsabilitat en  la millora de la qualitat de vida. Organitzada per COFACE i la presidència holandesa en Europa amb el suport del Grup de les Nacions Unides sobre la Família i se celebra a Amsterdam els dies 19 i 20 d’abril.
TROBADA AMB CARL HONORÉ, EL CREADOR DEL MOVIMENT SLOW
Fabian Mohedano i Esther Sánchez, acompanyats per diputats de la ponència de la Reforma Horària mantenen una reunió amb Carl Honoré, periodista canadenc, pare del moviment Slow. En el debat es presenten les afinitats entre la Iniciativa per a la Reforma Horària i el Moviment Slow. Honoré creu que la crisi és una oportunitat per forjar un nou model més sostenible, més humanitzat i més solidari, que fugi de la superficialitat.
TROBADA AMB EL DIPUTAT JOSEP CASTELLS DE LES ILLES BALEARS
El 9 de març a Barcelona en Fabian Mohedano s’entrevista amb el diputat al Parlament de les Illes Balears, Josep Castells (MÉS Menorca). El diputat ha mostrat interès per la Iniciativa per a la Reforma Horària i creu necessari impulsar una estratègia similar a la que s’està desenvolupant a Catalunya.


DIÀLEGS, CONFERÈNCIES I XERRADES

ÈXIT DEL CICLE “EL NOSTRE TEMPS” 
Impulsat pel CCCB i amb la col·laboració de la Iniciativa per a la Reforma Horària, participa el Dr. Salvador Cardús en la conferència inaugural. Al llarg de febrer i març es despleguen les sessions de conferències i diàlegs, amb bona resposta d’assistència i forta repercussió en els mitjans de comunicació, elevant el debat sobre l’ús del temps en el context de la Reforma Horària.
DIÀLEGS SOBRE L’HORARI ESCOLAR
La qüestió dels horaris escolars es troba en un moment de debat. Se celebren dues activitats amb la participació de la Dra. Elena Sintes. La Jornada “L’Educació a Temps Complet” impulsat per la FMRPC i “Jornada flexible. Decidim entre tots” organitzat per la FETE-UGT. En els dos debats es fa referència a la Reforma Horària com a oportunitat i palanca d’acceleració de la millora dels horaris educatius.


MÚLTIPLES CONFERÈNCIES ARREU DEL TERRITORI 

Els mesos de març i abril han estat molt prolífics ja que s’hi ha celebrat fins a una trentena de presentacions de la Iniciativa per a la Reforma Horària.
 • Cicle que inclou 12 conferències “Si parlem de Salut, parlem d’horaris”. Aules de Gent Gran de la Universitat de Barcelona (Trinitat Cambras)
 • Conferència “Avancem cap a la Reforma Horària”. Societat la Lliga de Capellades. 1 de març. (Jordi Ojeda)
 • Diàleg “La Reforma Horària més enllà de la conciliació”. ANC Dones. 4 de març. (Mercè Otero)
 • Conferència Dia de les Dones. Ajuntament d’Alella. 7 de març. (Cristina Sánchez-Miret)
 • Conferència a Acció. Generalitat de Catalunya. Barcelona. 11 de març. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. 11 de març. (Fabian Mohedano i Xavier Peralta)
 • Diàleg Ara és l’hora: la Reforma Horària. 4a Setmana del Món Laboral a Vilanova i la Geltrú. 9 de març. (Assumpta Baig I Fabian Mohedano).
 • Conferència a Banyeres del Penedès. Societat Nova. 1 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a Font Rubí. Centre ‘la Cooperativa’. 1 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a Reus “La reforma horària, una eina de llibertat”. Col·lectiu les Teixidores (Fabian Mohedano). 7 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a Calella. 8 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a l’Ajuntament de Tiana. 8 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a Lliçà de Vall. 4r aniversari de l’ANC. 10 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Conferència a l’IES Ernest Lluch. 15 d’abril. (Fabian Mohedano)
 • Xerrada a Girona. ERC Girona. 15 d’abril. (Cristina Sánchez Miret i Fabian Mohedano)
 • Conferència a Arenys de Munt. Centre Moral. 17 de març. (Fabian Mohedano)
 • Trobades de Salut Pública – CSC. 19 d’abril.(Trinitat Cambras i Fabian Mohedano)
 • Diàleg-sopar a El Masnou. 29 d’abril. (Fabian Mohedano)


AGENDA 

(per ordre cronològic)
 • Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Mario Cugat, Josep Carnè i Ramon Tubella, membres de la Junta directiva de FATEC
 • Meri Planas, Mar Forcada, Jaël Lizarte, Marc Rocas i Chantal Framis, membres de Demòcrates de Catalunya
 • Mònica Morros, Andreu Paneque, Josep Vicenç Mestre, Susanna Puiggròs de Nettalking
 • Jordi Foz i Laura Suñé, secretaria de Transparència, de Govern Obert i de Contratació Pública del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Toni Comin, conseller de Salut del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Francesc Bellmunt, president del Cercle de Cultura
 • Rafael Homet i Jordi Plana, diputat i gerent de la Diputació de Barcelona – Serveis d’Educació
 • Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament d’Afers Socials, Treball i Famílies del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Ignasi Genovès, director general de Difusió del Departament de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Muriel Prieto, estudiant de doctorat
 • Aleix Villatoro, secretari general del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Josep Maria Jové, secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Carme Ortoll, directora general de primària del Departament d’Ensenyament del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Muntsa Vilalta, directora general de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Manuel Galindo, director del programa d’usos del temps de l’Ajuntament de Terrassa
 • Glòria Plana, 3a tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona
 • Teresa Pitarch, presidenta de l’Institut Català de les Dones del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Joan Rafel, director de desenvolupament organitzatiu d’Abertis


IMPACTES

 Premsa

 Televisió

 Ràdio


LA SETMANA DELS HORARIS
(del 6 al 10 de juny)


AJUDA’NS A FER POSSIBLE AQUEST PROJECTE

Diari de l’Iris. A 12 piulades de la Reforma Horària. 
Tenim un projecte de crowfunding a Verkami i necessitem aportacions per a dur-lo a terme. Es tracta d’un conte infantil a partir de 24 piulades i il·lustracions d’Elisa Soro. Necessitem 5.000 euros, fas una aportació per a poder imprimir-lo?
Vés aquí http://www.verkami.com/projects/15009-diari-de-liris-a-12-piulades-de-la-reforma-horaria


PESÈNCIA A LA XARXA

 Visió general d’audiència del lloc web:
16.591 pàgines vistes, 5.498 sessions i 4.184 usuaris
Seguidors Facebook:
4.675
amb un abast de mitjana de
12.436
Seguidors de Twitter
5.430
Persones i organitzacions que reben aquest Butlletí:
2.726
Correus amb propostes i reflexions ciutadanes:
44