EDITORIAL

ARA O MAI. POSEM-NOS A L’HORA
Per fi som al 2016, l’any clau per a la reforma horària. Ara just fa dos anys, el 29 de gener del 2014, vam presentar la iniciativa ciutadana al CCCB. Han estat dos anys intensos i ja ningú dubta que hem aconseguit el més difícil: situar el debat en l’agenda social i política. L’èxit probablement ha estat delimitar a tres anys l’impuls ciutadà en el temps i renovar el frame posant les qüestions de salut com a principal motiu per fer efectiva la reforma horària. La percepció ciutadana que ens trobem en un canvi d’època també ajuda contra una herència absurda i inèdita.

NOTÍCIES

CARDEDEU MARCA EL CAMÍ A LA POLÍTICA
L’Ajuntament de Cardedeu decideix avançar els horaris dels plens tres hores. A partir del 28 de febrer les sessions plenàries comencen a les 16:00 h. D’aquesta manera els regidors podran compaginar de manera més qualitativa les seves responsabilitat polítiques amb les seves tasques personals o laborals. Podeu veure explicació aquí.
CAP AL PACTE NACIONAL
El 22 de febrer té lloc la primera compareixença de la consellera de la Presidència Neus Munté al Parlament de Catalunya i anuncia l’impuls del Govern de la Generalitat de Catalunya del procés que ha de portar a la concreció del Pacte Nacional per a la Reforma Horària. El Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) té l’encàrrec d’impulsar les taules quadrangulars en els propers mesos.
LLUM VERDA A LA LLEI DE LA REFORMA HORÀRIA
El 24 de febrer la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament de Catalunya pren com primer acord de la XI Legislatura l’impuls Ponència conjunta que ha de conduir a redactar la Llei de la Reforma Horària. Participaran del grup de redacció: Gemma Lienas, Catalunya Sí Que Es Pot; Eva Martínez, PSC; Fernando Sánchez, PP; Laura Vílchez, C’s; Fabian Mohedano, Junts Pel Sí. Resta pendent de nomenament el ponent de la CUP.
TROBADA AMB LA DIPUTADA MÒNICA ALVARO, DE LES CORTS VALENCIANES
El 27 de febrer a Barcelona en Fabian Mohedano s’entrevista amb a diputada a Corts Valencianes, Mònica Álvaro (Compromís). La diputada ha mostrat interès per la Iniciativa per a la Reforma Horària i es mostra oberta a impulsar una estratègia similar a la que s’està desenvolupant a Catalunya.
CARTA ALS EURODIPUTATS CATALANS
Enviada plantejant l’estat de quatre qüestions: la revisió de la Directiva 2000/84 sobre el canvi d’hora; la conveniència o no de reordenar l’espai europeu entre els països de la Unió (especialment Espanya, França, Bèlgica, Luxemburg i Holanda) que es troben fora del fus horari corresponent segons la Conferència del Meridià de 1884; de quina manera les institucions europees podrien ajudar a Catalunya i Espanya a recuperar les dues hores de desfasament que provocà el ‘desarrollismo’ dels anys seixanta; i finalment en quina situació es troba el procés de revisió de la Directiva del Temps de treball iniciat el 2014. Podeu llegir la carta aquí.
IV PREMI BARCELONA EMPRESA INNOVADORA EN CONCILIACIÓ I TEMPS
El 24 de febrer té lloc l’entrega al Saló de Cent de Barcelona. Aquest premi reconeix, promou i divulga la tasca d’aquelles empreses compromeses en millorar la gestió del temps per aconseguir la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal. Empreses que treballen implementant mesures d’usos del temps per facilitar que els treballadors puguin organitzar-se millor i, al mateix temps, millorar l’organització empresarial. La Dra. Sara Berbel condueix l’estona de debat amb la participació de dues empreses pioneres.
V ENQUESTA SOBRE FELICITAT A LA FEINA
Aquest estudi ens mostra el camí a seguir. El 84% dels enquestats per ADECCO Espanya creuen que els horaris europeus els faria més feliços. Ha augmentat 3 punts en relació a l’any anterior. Els horaris estan entre les principals preocupacions i alhora esperances de millora entre les persones enquestades.

DIÀLEGS, CONFERÈNCIES I XERRADES


EN MARXA EL CICLE “EL NOSTRE TEMPS”

En marxa el cicle que impulsa el CCCB i la Iniciativa per a la Reforma Horària en la que participa el Dr. Salvador Cardús en la conferència inaugural. Al llarg de febrer i març es despleguen les sessions de conferències i diàlegs.
TROBADA SOBRE LA JORNADA ESCOLAR
El 29 de gener se celebra un seminari organitzat per la Fundació Bofill amb els diferents actors protagonistes de l’educació a Catalunya. Sorgeixen algunes idees al voltant del model de jornada escolar. La comunitat educativa és una peça clau de la Reforma Horària. Es poden llegir les notes aquí.
TAULA RODONA A IESE
Organitzada per la revista especialitzada Capital Humano, se celebra a Madrid el 14 de gener una taula rodona amb la participació de Núria Chinchilla i Fabian Mohedano. L’encontre porta el títol “Racionalización de horarios en España”. Posteriorment se celebra una reunió entre els membres de la Iniciativa per a la Reforma Horària i els presidents d’ARHOE, José Luis Casero i Ignasi Buqueras amb l’objectiu d’explorar vies de col·laboració.
LA REFORMA HORÀRIA ESCOLAR A DEBAT A OLOT
La xerrada és organitzada el 23 de gener per l’Institut d’Estudis Socials de la Garrotxa, conjuntament amb el Col·lectiu de Mestres de la Garrotxa, sota el títol “Gestió dels temps educatius: debats i propostes” i és conduïda per la Dra. Elena Sintes. Es posa sobre la taula un debat sobre els horaris escolars i els resultats d’anys de recerca sobre el debat de la jornada intensiva, compactada i partida a escoles i instituts.
ARENYS DE MAR ES VOL POSAR A L’HORA
El divendres 15 de gener es realitzen dues xerrades. La primera orientada a famílies i es debat principalment d’educació. A la segona, està destinada al món del comerç. Ambdós col·lectius surten amb intencions d’impulsar algun pilot  o alguna acció de sensibilització al municipi. La sessió amb comerços és convocada a partir de les 21:00 h. Una demostració que l’activisme comunitari per a aquest sector es complica.
POSAR-NOS A L’HORA. CONFERÈNCIA A MANRESA
El Dr. Salvador Cardús realitza una conferència el 14 de gener a Manresa sota el títol “Posar-nos a l’hora. La necessitat d’una reforma horària a Catalunya”. És la segona conferència que es realitza a la capital del Bages en el darrer any.
LA REFORMA HORÀRIA: EL CAMÍ CAP A UN NOU TEMPS SOCIAL
El 3 de febrer té lloc a Esplugues de Llobregat, municipi adherit a la Reforma Horària, una conferència de Cristina Sánchez-Miret, en el marc del cicle El Dijous de les Dones. L’acte és presidit per l’alcaldessa del municipi Pilar Díaz. Podeu veure el vídeo de la conferència aquí.
LA REFORMA HORÀRIA A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT
El 8 de febrer Fabian Mohedano realitza una conferència a l’Hospitalet de Llobregat, municipi que aprova la moció d’adhesió a la Reforma Horària el 2014. Els municipis de l’àrea metropolitana poden esdevenir uns acceleradors claus en l’impuls definitiu.
EL JOVES DEBATEN SOBRE LA REFORMA HORÀRIA
Organitzat per la JNC el 15 de febrer compta amb la participació dels membres de la Iniciativa per a la Reforma Horària Josep Ginesta i Fabian Mohedano. El diàleg és realitzat amb joves i està centrat en com afectarà la Reforma Horària entre el jovent en aspectes claus com la formació o l’accés a la feina.
SEMINARI AMB MUSEUS DE BARCELONA
El 19 de febrer té lloc un seminari al Museu Picasso amb equips de gerència i administració dels museus que formen part de l’Articket BCN: CCCB, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Joan Miró, MACBA, Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i Museu Picasso. El compromís dels principals centres d’art de Barcelona és preparar-se per al moment zero.
LA UPC POSA LES BASES PER POSAR-SE A L’HORA
El 16 de gener té lloc al Rectorat de la UPC una conferència de Fabian Mohedano sota el títol “La Reforma Horària a Catalunya, elements clau” en el marc del Grup de Treball sobre Racionalització Horària que lidera la vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Maribel Rosselló. Amb posterioritat a la conferència es van organitzar grups de discussió amb l’objectiu de posar fil a l’agulla implementar-la a la UPC.
CONFERÈNCIA A BANYOLES
Al Pla de l’Estany té lloc 25 de febrer una xerrada de Fabian Mohedano. Participen diversos alcaldes i regidors dels pobles que formen la comarca. El compromís dels diferents electes és estudiar accions de sensibilització i proves pilot que contribueixin a explicar els avantatges de la Reforma Horària a Catalunya.

AGENDA 

Per ordre cronològic:
 • Judit Carrera, cap de conferències i debats del CCCB
 • Enric Olivé, alcalde i regidor d’Hisenda; Joan Masferrer, regidor d’Urbanisme, Obres i Serveis; Rafel Caballeria, regidor Serveis Generals i Esports; Núria Hernández, regidora de Desenvolupament Econòmic Local de Cardedeu
 • Òscar Bermejo i Marc Noelle, socis fundadors de Softmachine
 • Joan-Francesc Pont, vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona
 • Antonio Espinosa, Joan García, Laura Vílchez, diputats al Parlament de Catalunya de Ciutadans-C’s
 • Ignasi Buqueras i José Luis Casero, presidents d’ARHOE
 • Ferran Rodés, president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Joan Segarra, president i Laia Grabulosa, directora de la Confederació – Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya
 • Tona Calvo, directora del Programa de Temps i Economia de les Cures de l’Ajuntament de Barcelona
 • Miquel Ortega, cap de gabinet de la 1a tinència d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona
 • Joaquim Nin, secretari general de la Presidència i Elsa Artadi, directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Jaume Collboni, regidor de l’Ajuntament de Barcelona (PSC)
 • Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Salvador Alemany, president d’Abertis
 • Jordi Miró, director general d’Atenció a la Comunitat Educativa i Famílies del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Fernando Pindado, gerent de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona
 • Juanjo Puigcorbé, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident de la Diputació de Barcelona
 • Mercè Conesa, presidenta i Salvador Gausa, director del Gabinet de la Presidència de la Diputació de Barcelona
 • Jean Castel, president de la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament de Catalunya
 • Míriam Filella, Eugeni Cabana i Imma Anglès, direcció de comunicació d’ENDESA Catalunya
 • Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • David Mascort, secretari general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Gemma Beltran, directora de Gestió i Selecció de Recursos Humans i Clara Boada, directora d’Organització i Cultura de La Caixa
 • Maria Calvo, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya
 • Salvador Gausa, director del Gabinet de la Presidència i Xavier Boltaina, gerent de la Diputació de Barcelona
 • Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca del Govern de la Generalitat de Catalunya
 • Neus Munté, consellera de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya

IMPACTES

Premsa

Televisió

Ràdio

AGENDA DE MARÇ

 • Conferència a Capellades (La Lliga) amb Jordi Ojeda
 • 4. Taula rodona “La Reforma Horària, més enllà de la conciliació” amb Mercè Otero. ANC
 • 5. Jornada de debat “Jornada flexible a l’escola” amb Fabian Mohedano. FETE-UGT
 • 7. Taula rodona “La Reforma Horària” amb Cristina Sánchez-Miret. Ajuntament d’Alella
 • 9. Taula rodona “La Reforma Horària” amb Fabian Mohedano i Assumpta Baig en el marc de la 4a setmana del món laboral a Vilanova i La Geltrú
 • 11. Taula rodona “Talent i salari emocional” amb Cristina Sánchez-Miret. Sant Cugat del Vallès
 • 11. Conferència “La reforma horària com a factor de competitivitat” amb Fabian Mohedano a Barcelona
 • 11. Conferència a Prat de Lluçanès amb Fabian Mohedano
 • 15. Conferència a Girona amb Fabian Mohedano
 • 16. 4a Jornada DDiPAS “Temps i tercer sector” amb Sara Berbel
 • 17. Conferència a Arenys de Munt (Centre Moral) amb Fabian Mohedano

PRESÈNCIA A LA XARXA

Visió general d’audiència del lloc web:
7.231 pàgines vistes, 2.579 sessions i 2.084 usuaris
Seguidors Facebook:
4.272
amb un abast de mitjana de
17.234
Seguidors de Twitter
4.995
Persones i organitzacions que reben aquest Butlletí:
2.505
Correus amb propostes i reflexions ciutadanes:
23 

Copyright © 2016 Iniciativa per a la Reforma Horària, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list