Benestar Social i Família promou 25 mesures per adaptar la Reforma Horària entre els caus i els esplais de Catalunya

Recomana avançar els horaris dels àpats, incrementar l’ús de les TIC o adequar la planificació de les activitats i sortides

La Direcció General de Joventut, adscrita al Departament de Benestar Social i Família, i la Iniciativa per a la Reforma Horària han editat sis postals digitals adreçades als esplais i caus d’arreu de Catalunya que inclouen fins a 25 consells i recomanacions per a millorar el temps educatiu i d’oci en el lleure.

Amb el títol “Esplais i caus amb la reforma horària” cadascuna de les postals  està destinada a conscienciar els monitors, caps escoltes i dirigents sobre diferents aspectes d’organització que es poden millorar per canviar els hàbits horaris:

  • Planificació del temps: amb l’objectiu de compaginar millor el compromís associatiu i el temps personal, es recomana planificar en les activitats, les reunions i les sortides anuals; en els moments crítics del calendari (coincidència d’exàmens, festes populars…); i procurar d’estar al dia mitjançant tasques periòdiques (comprar i revisar material, gestions burocràtiques…).
  • Sistematització i millora de la comunicació: establir mètodes efectius de comunicació (canals, persones destinatàries, nivell de formalitat); a les reunions procurar mantenir la puntualitat, respectar l’ordre del dia, les interrupcions i la preparació prèvia i concentrar-ho tot en un mateix dia; augmentar l’ús de les TIC (blog, web, xarxes socials, videoconferència, documents compartits en línia o correus electrònics informatius).
  • Adaptació dels horaris de les sortides: als campaments i a les colònies es recomana llevar-se entre les 6.30 i les 7.30; esmorzar entre les 7.30 i les 9; dinar entre les 12.30 i la 13.30; sopar entre les 19.30 i les 21.00; i dormir entre les 22.00 i les 23.00h.
  • Campaments i colònies: en aquestes sortides es recomana refermar els ritmes, les rutines i l’organització diària com a element prioritari.
  •  Educació en l’ús del temps quotidià: comunicar amb antelació el calendari d’activitats; harmonitzar els horaris i calendaris d’acord amb els diferents grups d’edat; i racionalitzar les comunicacions.
  • Sensibilització sobre l’ús i conveniència de la reforma horària: promoure que es compleixin els terminis establerts i assumir els compromisos adquirits.

Benestar Social i Família ha enviat avui aquestes postals digitals a les 800 entitats d’educació en el lleure, a les 31 escoles de formació d’educadors en el lleure i als 12.000 monitors, caps escoltes i directors de lleure que hi ha avui a Catalunya, per tal que les tinguin presents en els seus processos de planificació i disseny de les activitats.

Els albergs de la Generalitat adapten els horaris
Per la seva banda, els 20 albergs gestionats per l’Agència Catalana de la Joventut dependents del Departament de Benestar Social i Família han adaptat ja els seus horaris a les recomanacions de la Iniciativa per a la Reforma Horària per fer-los més racionals i possibilitar un ús del temps en sintonia amb el de la resta de països europeus.

Alhora, l’Agència Catalana de la Joventut impulsarà horaris racionals als programes socials de L’Estiu és Teu o el Vacances en família, que es duen a terme a la xarxa pública d’albergs Xanascat.

2 de desembre de 2015