EL PODER LOCAL DE LA REFORMA HORÀRIA

Ajuntaments que se sumen a la Reforma Horària 
Des que l’ACM i l’FMC van comprometre’s en difondre als municipis catalans la proposta de Moció, diferents ajuntaments s’hi han anat sumant. Alguns d’ells expressen en aquest butlletí el seu compromís:
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès

“Aquest país té moltes assignatures pendents però una d’elles, sens dubte, és la racionalització dels horaris. Els despertadors a Catalunya sonen com a la resta d’Europa però l’ordinador es tanca tres hores més tard. És necessari passar de la cultura de la presència a la cultura de l’eficiència i de l’excel·lència. Hem fet canvis en aquest sentit com ara tancar els edificis municipals a les 21h. D’aquesta manera, estalviem hores de llum, reduïm la despesa energètica i evitem llargues jornades laborals. També hem avançat a les 18:30h l’hora d’intervenció dels ciutadans en el ple municipal. Finalment, hem avançat algunes actuacions del Teatre-Auditori a les 20 hores. De ben segur que amb petites accions, podrem millorar el nostre benestar individual i col·lectiu. Ara és l’hora! 

Almudena Almagro, regidora d’usos del temps de Terrassa 

“A un moment històric en que la Humanitat busca noves formes de participar activament a la societat, és d’obligatòria creació un marc horari diferent, que permeti, en termes d’igualtat, l’accés a totes les estructures socials i polítiques, sense renunciar a una vida familiar plena.”


Marcel·lí Martorell, alcalde de Capellades

“La suma dels municipis per impulsar la reforma horària és imprescindible. Des dels municipis es pot incidir en el propi horari dels treballadors públics, les escoles, les entitats, el comerç, etc. Capellades vol treballar en la conciliació horària que vol dir també, millorar les condicions de vida dels seus ciutadans. Conciliar vol dir també més benestar, més família, més relacions socials i també, més productivitat, més qualitat i més creixement econòmic.”
David Rodríguez, alcalde de Solsona 

“Com a Ajuntament i, per tant, com a administració més propera al ciutadà, entenem que no té sentit mantenir l’actual estructura horària i, al mateix temps, destinar recursos públics per pal·liar les seves mancances i facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. És de sentit comú, que una millor adequació dels horaris a les veritables necessitats de la societat milloraria la qualitat de vida dels nostres conciutadans i ens ajudaria a estalviar recursos públics, precisament en aquesta època en que això és tan necessari.”
Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat 
“El 2005 s’inicia un procés de sensibilització i diagnòstic participat que culmina amb el Pacte per a l’ús del temps el 2011 i a la signatura en per part de 78 agents socials econòmics i polítics, un acord ciutadà per al desenvolupament d’accions concretes encaminades a harmonitzar el temps laboral, familiar i personal de la ciutadania. El Pacte, és l’eina que ha permès teixir complicitats amb agents locals d’àmbits clau, des del convenciment que l’ús social del temps només és abordable de manera col·lectiva i que forma part de l’àmbit públic i no privat de les persones. En la línia de treball ja iniciada, el Ple de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat en la sessió del dia 22 de setembre de 2014 aprova la resolució a favor de la Reforma horària.”
Carles Puigdemont, alcalde de Girona
“El compromís arrela en el que és una nova cultura horària que tothom accepta i aplaudeix, un fet que va quedar palès amb l’aprovació per unanimitat de l’acord de Ple del 5 de juny de 2014 per adherir-se a la campanya de resolució a favor de la reforma horària impulsada per Ara és l’Hora. Hem d’aprofitar una bona pràctica com la que tenim al consistori, que és respectar al màxim possible els horaris en les rodes de premsa, per exportar-la i donar-la a conèixer.”


Josep Monràs, alcalde de Mollet
“Mollet ha estat el primer municipi de Catalunya en adherir-se a la Iniciativa per a la Reforma Horària. Considerem que és imprescindible una reorganització de l’horari laboral per poder ser més productius i, a la vegada, tenir una veritable conciliació laboral. El nostre compromís com a ciutat és total.“ 




El CTESC i la fonamentació de la reforma horària
Des del CTESC s’ha començat l’informe sobre la gestió del temps a la negociació col·lectiva. S’han seleccionat els convenis col·lectius que poden tenir clàusules més innovadores, tant en l’àmbit públic com privat. Igualment s’ha seleccionat un grup d’empreses a on es duran a terme entrevistes en profunditat als equips de recursos humans i als representants dels treballadors, amb l’objectiu d’identificar les resistències, obstacles o facilitadors per a una gestió innovadora del temps de treball. Està previst dur a terme aquestes entrevistes en les properes setmanes i al mes de gener ja es disposarà de l’esborrany d’un dels capítols de l’informe amb una visió preliminar de la situació.
Conferències sobre la Reforma Horària 
Al llarg d’aquest mes de novembre es realitzen cinc conferències arreu de Catalunya: Solsona, Vilafranca, Olot, Els Guiamets i Barcelona. Els diàlegs són possible gràcies a la demanda de de:
  • Empresaris per al Solsonès
  • Unió Empresarial del Penedès
  • CNT de La Garrotxa
  • Ateneu Els Guiamets (Federació d’Ateneus de Catalunya)
  • AE SKUES (Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge)
Nit de l’Empresari

La Iniciativa per a la Reforma Horària va ser present a la Nit de l’Empresari, una cita consolidada en les agendes de l’empresariat d’arreu de Catalunya organitzada per la CECOT. Es tracta d’un sopar multitudinari -amb més de 1200 assistents- on empresaris, directius executius es troben amb personalitats del món polític, econòmic i empresarial.



Barcelona, capital d’un nou estat

L’Ajuntament de Barcelona ha presentant un llibre elaborat conjuntament per 148 experts i personalitats de referència per donar respostes als nous escenaris que es planteja la ciutat de Barcelona. La Reforma Horària té cabuda en la Barcelona del futur i és protagonista en un capítol del llibre.



Ja som a la Viquipèdia i a Xarxanet

Des d’aquest mes de novembre la Reforma Horària ja forma part de la Viquipèdia. Podeu consultar l’article aquí. De moment hi som en català i amb un text reduït. També participem al Portal Xarxanet – Entitats i Voluntaris per un món millor. 






Galeria de Fotografies. Premis ERGOSUM al Concurs de Twitter ELPUNTAVUI

La Setmana dels Horaris ens va portar uns guanyadors del Concurs de piulades. Ara recollim al Butlletí la galeria de persones premiades.

Reunions institucionals i amb altres actors de la reforma

  • Ramon Terrassa, director general d’Acció Cívica de la Generalitat de Catalunya
  • Roger Pallarols, director general del Gremi Restauració de Barcelona
  • Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill
  • Josep Maria Canyelles, Iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya (respon.cat)
  • Inauguració del Congrés Ciutats Educadores (AICE)
  • Clara Navarro, cap d’agrupament de l’AE Skues
  • Josep Maria Sabaté, director de Serveis de Suport a la Coordinació General de la Diputació de Barcelona
  • Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants
  • Joan Vidal, director general de Coordinació interdepartamental de la Generalitat de Catalunya
  • Lluïsa Erill i Joan M. Parisi, presidenta i gerent del Secretariat d’Entitats de Sants Hostafrancs i la Bordeta
  • Inauguració de l’Exposició dels 50 anys CCOO de Catalunya
  • Imma Moraleda, regidora del PSC a l’Ajuntament de Barcelona
  • Montse Capdevila, diputada del PSC al Parlament de Catalunya
  • Francesc Molina, subdirecció General d’Equipaments Cívics, Generalitat de Catalunya
  • Ferran Falcó, diputat de CiU al Parlament de Catalunya, ponent del Projecte de Llei del Voluntariat 

Impactes

Premsa 
_Falsos mitos laborales de las mujeres. El País, 30 de novembre
_La migdiada: a favor o en contra? Diari ARA, 30 de novembre
_El temps dels nostres adolescents. El Diario, 27 de novembre
_Uns horaris més socials. Xarxanet, 26 de novembre
_Esplèndida xerrada de Fabian Mohedano sobre la reforma horària laboral. El Garrotxí, 24 de novembre
_Reforma horària laboral. El Garrotxí, 24 de novembre
_Este es el futuro en la gestió de las personas. Expansión, 21 de novembre. Via Fundació Factor Humà
_Els perills de sopar a altes hores de la nit. Diari ARA, 18 de novembre
_Països on conciliar la vida familiar i laboral és més difícil. EuropaPress,16 de novembre
_Mares i taxistes. Diari ARA, 15 de novembre
_Conciliació congelada. El Periodico, 13 de novembre
_La plataforma que promou la reforma horària explica el projecte a Vilafranca. El Cargol, 11 de novembre
_Què diu el Llibre blanc. Barcelona, capital d’un nou estat. BTV, 5 de novembre
_Quan compaginar família i treball és possible. Món Empresarial, 3 de novembre
_Sant Boi assajarà el teletreball com a antídot per a la cultura de la presencialitat. AEQUAL. Núm. 14.
_Fórmules de qualitat. Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. AEQUAL. núm. 14.


Presència a la xarxa
1150
visites a la web
2335
seguidors al Facebook 
2737
seguidors a Twitter
1654
persones i organitzacions reben aquest butlletí
11
correus amb propostes i reflexions ciutadanes
Participa


La Comissió Europea ha obert una consulta pública (fins al 15 de març de 2015) Participa a la Revisió de la Directiva sobre el Temps de Treball que impulsa la Comissió Europea. Estàs a un clic de l’enquesta!

“The main purpose of this consultation is to gather insights and contributions from the public in the context of the ongoing review and impact assessment process concerning the Working Time Directive and possible changes to the Directive”.

Per què t’hi has sumat a la Iniciativa per a la Reforma Horària?
Vivim en una societat en que la llum artificial domina les vint-i-quatre hores del dia, on no sembla respectar-se els ritmes diaris naturals dels individus. El nostre cos no pot fer qualsevol activitat a qualsevol hora del dia, té preferències horàries i respectar-les afavoreix la salut i el benestar. M’he sumat a la iniciativa de la reforma horària pel convenciment de que es pot dur a terme una organització de les activitats de les persones que respecti més el temps biològic i permeti el temps lliure necessari pel desenvolupament de la persona en el terreny particular i social. També per què aquesta iniciativa pot contribuir a la reflexió sobre el valor del temps propi i aliè. 
Trinitat Cambras Riu, professora de Fisiologia a la Universitat de Barcelona. Especialista en cronobiologia.