Notícies

La Reforma horària es debat a Respon.Cat, 15 d’octubre

En el marc del Segon Fòrum directiu de Respon.cat, a l’Auditori de la Cambra de Comerç de Barcelona, va tenir lloc la trobada restringida als membres de Respon.cat, on s’abordà el tema de la reforma horària, amb la presència de Fabian Mohedano, promotor de la iniciativa Ara és l’Hora, i el sociòleg Salvador Cardús.
Accediiu al recull de tuits.



XIV Jornades Internacionals Bancs del Temps, 16 i 17 d’octubre

L’Associació Salut i Família organitzà a Barcelona les XIV Jornades Internacionals “Bancs del Temps x Conciliació de la Vida Familiar i Laboral”, que es van el proper 16 i 17 d’octubre a CaixaForum de Barcelona. La Reforma Horària va ser present per presentar la Iniciativa i el paper dels Bancs del Temps per impulsar el canvi.



Presentació del Projecte Temps+Social al MarketPlace, 20 d’octubre

El Marketplace 2014 és un esdeveniment bianual organitzat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (Voluntaris.cat), que té com a objectiu principal facilitar un espai on voluntaris, entitats i empreses amb Responsabilitat Social comparteixin les seves experiències i busquin punts de trobada per col·laborar conjuntament. El Marketplace es va dur a terme en un espai emblemàtic, El Born CC, coincidint amb la nominació de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat. La Reforma horària va ser present per parlar sobre organització del temps de vida quotidiana i voluntariat a través del Projecte Temps+Social. 



Commemoració dels 25 anys de l’Institut Català de les Dones, 23 d’octubre
El Govern commemora en un acte institucional presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la presidenta de l’ICD, Montse Gatell. L’acte va servir per recordar la importància d’aquest organisme a l’hora de liderar les polítiques públiques en favor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones que s’han impulsat des del Govern.

L’acte també va comptar amb la participació de la sociòloga Sara Moreno i la historiadora Carme Sanmartí, que van analitzar el “Passat, present i futur de les polítiques de dones”. 



4a sessió de compareixences al Parlament de Catalunya, 

Claudi Alsina de la Secretaria d’Universitats i Recerca i Meritxell Ruiz, directora d’Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, en representació del Govern van iniciar la sessió de compareixences. Posteriorment en Jaume Aguilar, president de la FMRPC i Hèctor Silveria, president de la FAPAC, com a entitats referents del món educatiu de mestres i pares i mares respectivament, van intervenir. La Dra. Elena Sintes, membre de la Iniciativa, va tancar la sessió.


Presentació de la Iniciativa a organitzacions socials

Aquest mes hem seguit promocionant la Iniciativa i a demanda de la Joventut Nacionalista de Catalunya i de l’ANC de Sagrada Família, es van fer dues xerrades per presentar la Iniciativa a ambdues organitzacions. La Iniciativa té un objectiu que és a punt de complir i és realitzar 100 presentacions del projecte arreu del país en aquest 2014.



2a edició del Girona Talent, 29 octubre  

Girona, City of Talent neix de la necessitat de promoure en una ciutat com Girona el coneixement i les idees en l’era de la Revolució Digital i els conceptes com les noves tecnologies, les smartcities, internet i les tendències culturals.
La idea és apropar la ciutat a una nova manera de plantejar les conferències dels ponents lluny del model tradicional. Connectar els empresaris de l’entorn i directius d’empreses amb els professionals que destaquen pels seus projectes i idees.
Esther Sánchez i Fabian Mohedano van ser presents per presentar la Reforma Horària a empreses i persones interessades.

 

Reunions institucionals i amb altres actors de la reforma
  • Rosa Fiol i Neus Olea. AEBALL/UMPBALL
  • Francesc Simó. Unió Empresarial del Penedès
  • Joan Corona. Institut de l’Empresa Familiar
  • Ainhoa Fornos. Estrella DAMM
  • Vicenç Bosch.  Associació Catalana de l’Empresa Familiar
  • Lluís Franco i Xavier Riudor. CTESC
  • Xavier Cambra i Teresa Navarro. Fundació FemCAT
  • Òscar Bermejo i Marc Noelle. SoftMachine
  • Jordi Miró i Raquel Saco. Departament de Treball
Presència a la xarxa

3180
visites a la web
2258
seguidors al Facebook
2600
seguidors a Twitter
1654
persones i organitzacions reben aquest butlletí
12

correus amb propostes i reflexions ciutadanes


Impactes

Televisió
  • Un horari millor, una vida millor. Valor afegit. TV3. 22 d’octubre

Ràdio

Premsa 
  • La incerteza de viatjar en Rodalies. Diari ARA, 30 d’octubre
  • El paradís dels països nòrdics, Diari ARA, 26 d’octubre
  • Ser mare encara obliga a renunciar a la carrera professional. Diari ARA, 26 d’octubre
  • El calendari laboral per a 2015 recull 8 festes nacionals. La Vanguardia, 24 d’octubre
  • Horaris laborales en España. ¿Afectan a las familias? Eldiario.es, 21 d’octubre
  • La fallida conciliació. Tendències. La Vanguardia. 20 d’octubre
  • La conciliació és cosa de tots. La Vanguardia, 16 d’octubre
  • La UEP s’adhereix a la plataforma que promou una reforma horària. EixDiari. Diari Independent del Garraf, Alt i Baix Penedès, 7 d’octubre
  • Transformar la vida privada per a transformar la vida pública. Fundació Factur Humà, 7 d’octubre
  • ¡Cuánto tiempo debo trabajar? El Suplement del dimarts. Formació i treball. 20 minutos.
  • S’han d’equiparar els permisos de maternitat i paternitat. Via Empresa, 6 d’octubre
  • Niños… en horario de adultos. El País, 6 d’octubre.
  • La OIT propone que la semana laboral sea de cuatro días. El Comercio.com, 3 d’octubre.
  • Entrevista a Fabian Mohedano. “La clave del fracaso escolar está en los horarios actuales”. ABC 1 d’octubre.
  • Nuevos horarios para un nuevo tiempo. Sara Berbel. Revista AlterEco. Octubre.

Per què t’has sumat a la Iniciativa per a la Reforma Horària?

El devenir de les societats contemporànies ha convertit el temps en un problema per a moltes persones: la cura, la formació, el món laboral, la vida social i l’oci conviuen en un conflicte no resolt. Els infants i adolescents no són aliens als malestars amb què gestionem aquest desencaix, i reben les conseqüències de la col·lisió entre escola, feina i família. M’he sumat a la iniciativa amb el convenciment de que és del tot necessari plantejar noves formes d’organització del temps a l’escola i a la societat que generin major benestar social i educatiu.
Elena Sintes, especialista en investigació sobre les condicions de vida de la població, els hàbits culturals i els usos socials del temps.