En aquest butlletí us informem de les actuacions més destacades que van tenir lloc durant de la Setmana dels Horaris, del 15 al 21 de setembre. Van participar de forma molt diversa diferents institucions i organitzacions.


La Setmana dels Horaris, del 15 al 21 de setembre

S’ha celebrat la Setmana dels Horaris i es consolida el concepte de “Reforma Horària”. S’han desplegat accions de sensibilització per presentar els reptes del país quant a la transformació de l’organització del temps de vida quotidiana. Al llarg de set dies s’han proposat debats per fomentar el diàleg, la conversa i la reflexió amb l’objectiu de generar un consens ampli social i polític que permeti presentar estratègies concretes de transformació reals al Parlament, al Govern de la Generalitat, així com a les ciutats i pobles de Catalunya 

Trobada oberta de la Fundació Factor Humà: Horaris i condicions que milloren i condicionen la satisfacció laboral, 16 de setembre 

La Fundació va organitzar el dia 16 al matí una trobada oberta centrada en bones pràctiques empresarials. Vam conèixer les experiències de KH Lloreda, de MC Mutual i de la UOC, i vam comptar amb Mar Gaya, experta en polítiques d’igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral. Pots trobar les fotografies de l’acte aquí.Taula de debat “Horaris win to win: guanyen les persones, guanyen les empreses”. Les mesures de conciliació de la vida laboral i personal com a motors de la productivitat, 16 de setembre

El Departament d’Empresa i Ocupació va organitzar a Tarragona la taula debat. La tertúlia ha comptat amb la participació de l’ actriu vallenca, Pepa Plana, Premi Nacional de Cultura 2014,  Josep Ginesta, professor universitari, director de l’Àrea Laboral i Capital Humà de RibeSalat i representants de les empreses Messer Ibérica de Gases; Prefabricats Planes i Great Places To Work. També han participat el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, i el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Jordi Miró Recomanem el Butlletí núm. 13 d’AEQUAL destinat a la Setmana dels Horaris. Reunió amb l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, 18 de setembre

Un destacat grup de membres del Grup motor s’ha reunit amb l’Alcalde Xavier Trias, acompanyat d’Irma Rognoni i de Carles Agustí. De la trobada es pot destacar el compromís ferm de l’Ajuntament per contribuir a l’acceleració del canvi horari, a partir del Pacte del Temps, consensuat amb els altres grups municipals, agents socials i entitats cíviques.L’FMC i l’ACM insten el món local a reformar els horaris col·lectius, 19 de setembre

La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis s’han sumat a la Iniciativa per la Reforma horària – Ara és l’Hora amb l’objectiu d’impulsar horaris beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania. Les dues entitats municipalistes faran arribar aquesta iniciativa a tots els seus associats per tal que facin possible la transició cap a la reforma horària.

Podeu accedir al document de la Moció aquí.
Presentació de les conclusions del projecte Temps+Social, 21 de setembre

En el Dia de la Cultura, l’Oci i la Participació de la Setmana dels Horaris s’han presentat les conclusions de Temps+Social i el document “La reforma Horària per a l’enfortiment de l’associacionisme i el tercer sector social a Catalunya”, impulsat pel Govern amb l’objectiu de millorar la gestió del temps de les entitats. 

Poeu descarregar-vos el document aquí.


3a sessió de compareixences al Parlament de Catalunya, 25 de setembre 

Els agents socials van ser presents a la Comissió d’Estudi de la Reforma Horària. Jose Cachinero de CCOO de Catalunya, Camil Ros en representació de la UGT de Catalunya, Javier Ibars de Foment del Treball i Lourdes Esteban de PIMEC. També van participar dues empreses com a bones pràctiques: Carolina Blanco de Prefabricats Planas i Conxita Gassó de Gaes. Podeu accedir al contingut de la compareixença al web del Parlament.Presentació del Segell Compromís de Puntualitat a Girona, 30 de setembre

L’Ajuntament de Girona ha estat el primer de Catalunya en signar un Segell de Compromís de Puntualitat per tal de garantir que les rodes de premsa, actes i reunions internes comencen a l’hora que toca. El conveni, signat amb la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i Ara és l’hora, vol ser un primer pas cap a una nova cultura horària i una major optimització del temps. Aquest segell es podrà fer extensible a altres ajuntaments o administracions. “Tot i que els periodistes no tenen horaris ni calendaris, s’agraeixen els esforços per poder compaginar la via laboral i familiar”, va indicar el president del Col·legi, Joan Ventura. Per la seva banda, l’impulsor d’Ara és l’hora, Fabian Mohedano, ha defensat que el temps no només s’ha de gestionar bé sinó que s’ha de procurar que sigui de qualitat. Per la seva banda, l’alcalde, Carles Puigdemont, ha afirmat que es tracta d’un primer pas, però creu que no es podrà aplicar als plens municipals- que solen durar set hores- perquè no es pot tallar el temps de debat dels regidors.


La reforma horària al Debat de Política General: El Parlament de Catalunya, prova pilot el 2015 
A iniciativa d’ERC, vam aprovar la següent proposta en el Debat de Política General 2014: “El Parlament de Catalunya referma el compromís amb l’estudi per a la reforma horària a Catalunya, es compromet a iniciar les reformes legislatives que se’n puguin derivar i proposa d’adherir-se al pla de proves pilot de sensibilització, que s’iniciaran al gener del 2015.”
Cloenda de la Setmana dels Horaris amb la presència de la consellera Munté, 21 de setembre

La cloenda ha tingut lloc amb la participació de Neus Munté, en representació del Govern de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat que “aquesta reforma ha de suposar una major satisfacció per a les persones treballadores. D’aquesta manera guanyarem en igualtat, democràcia i competitivitat com a país. La reforma horària és el camí per sortir de la crisi”. Fabian Mohedano, promotor de la iniciativa ha subratllat que “el concepte de Reforma Horària penetra entre la gent molt ràpidament. La nostra iniciativa té caducitat el 2016, moment en què volem que s’impulsi una llei d’horaris”. Per la seva banda, Ignasi Buqueras, del referent estatal ARHOE ha exposat la seva acció d’interlocució a Catalunya i ha argumentat que “Catalunya i Espanya han d’adoptar el fus horari que els hi correspon”.

Reunions institucionals i amb altres actors de la reforma

  • Joan Rafel, director de persones d’Abertis
  • Anna Parés, presidenta del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (COLPIS)
  • Marc Pifarré, secretari general de l’Associació Catalana de Municipis
  • Trobada amb el Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible (Generalitat de Catalunya)
  • Irma Rognoni, regidora d’infància, família, usos del temps i discapacitats (Ajuntament de Barcelona)
  • Xavier Trias, alcalde de Barcelona
  • Pau Villòria, secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat (Generalitat de Catalunya)
  • Miquel Guiot, adjunt a Gerència (Ajuntament de Barcelona)
  • Carles Puigdemont, alcalde de Girona


Impactes

Televisió
*Tac Tarragona, 16 de setembre
*TN comarques Girona . Televisió de Catalunya, 17 de setembre
*”Ara és l’hora”, per una reforma dels hàbits horaris. Televisió de Catalunya, Els Matins de TV, 15 de setembre
*Fabian Mohedano: “Ha d’haver-hi un moment zero amb una llei d’horaris” Televisió de Catalunya, Divendres, 15 de setembre
Ràdio
*Entrevista a Fabian Mohedano. Amics i coneguts. Ràdio 4, 27 de setembre
*Tertúlia AGE. Associació Gironina d’Empresàries. FemGirona.cat, 24 de setembre
*Debat Win to win. Tarragona Ràdio, 16 de setembre
*Els ritmes de la vida. Entrevista a Trinitat Cambras. RAC1. Tot és possible. 15 de setembre
*La Tribu Catalunya Ràdio. Entrevista a Núria Chinchilla. 15 de setembre
*El Balcó. Cadena SER. 19 de setembre
Premsa 
*Uns horaris a favor de l’associacionisme cultural (II). Tornaveu, 27 de setembre
*Per uns horaris més racionals. Editorial. ElPuntAvui, 22 de setembre.
*Reticència a la reordenació dels horaris. ElPuntAvui, 22 de setembre. 
*Reforma horària per al jovent compromès. Núria Ramon. ElPuntAvui, 22 de setembre. 
*Per què no tinc temps per a res? Article de Jordi Ojeda. El Periódico, 23 de setembre
*Feina i família han de ser compatibles. Joana Ortega, vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, 22 de setembre
*Nou país, reforma horària. Agnès Russiñol. Tribuna.cat, 22 de setembre 
*La cuina era meva fins que van arribar els nens. Entrevista a Fabian Mohedano. El Periódico, 20 de setembre
*Dormir, assignatura oblidada. Cristina Sen. La Vanguardia, 19 de setembre
*Directives i professionals reclamen horaris “menys irracionals” Neus Navarro. Via Empresa, 18 de setembre
*Entrevista a Sara Berbel: “És insostenible que hi hagi programes per a criatures a partir de les 22 h.”. Diari de l’Educació, 18 de setembre
*La jornada escolar: Menys pausa per dinar… i més temps lliure? Diari de l’Educació, 17 de setembre
*Ara és l’hora de l’hora. Roger Casero, 17 de setembre 
*Dormir poc, una causa del fracàs escolar. Marc Toro. Diari ARA, 16 de setembre
*Canviar els horaris per canviar-ho tot. Sara Moreno. Diari ARA, 16 de setembre
*Iniciativa per a la reforma horària: Algunes empreses fan horaris massa llargs. Via Empresa, 16 de setembre
*Deu conseqüències socials dels nostres horaris. Vilaweb, 15 de setembre
*Anar com un rellotge. Màrius Serra. La Vanguardia, 15 de setembre
*Nou curs, horaris vells. Pepa Masó. ElPuntAvui, 15 de setembre
*L’horari és el missatge. Salvador Cardús. Diari ARA, 15 de setembre 
*La Setmana dels Horaris. Fabian Mohedano. ElPuntAvui, 14 de setembre
*Horari de dones. Montse Gatell. ElPuntAvui, 14 de setembre
*L’altre Ara és l’hora. La plataforma a favor de la reorganització dels horaris convocat activitats per debatre el tema. ElPuntAvui, 14 de setembre 
*El Govern impulsa una nova llei de suport a la família que preveu una racionalització d’horaris. Diari ARA, 2 de setembre


Articles interessants
_Sis de cada deu treballadors estan disposats a mantenir-se connectats 7×24 per assegurar-se el treball. Associació Espanyola d’Empreses de Consultoria, 22 de setembre
_‘Reunionitis’: cómo poner fin a ese cáncer para la productividad. Yorokubu. José Mendiola, 2 de setembrePresència a la xarxa


9264 
visites a la web
2145
seguidors al Facebook (a la Setmana dels Horaris supeem cada dia la xifra de 10.000 en l’abast de les nostres publicacions)
2474
seguidors a Twitter
1559
persones i organitzacions reben aquest butlletí
23
correus amb propostes i reflexions ciutadanes


Participa
Coneix els guanyadors del Concurs de Twitter Reforma Horària ElPuntAvui.

Moltes persones van respondre a la pregunta “Com t’imagines l’endemà delmoment zero de la Reforma Horària?” però només sis van accedir els premis. Coneix els guanyadors i els finalistes.3a edició del Barcelona a l’Empresa Innovadora en Temps i Conciliació.
Bases aquí.


Enquesta El Punt Avui

Comparteix amb nosaltres les teves propostes a favor de la Reforma Horària. L’Espolsada és una llibreria que ens ha fet arribar la seva iniciativa.Per què t’hi has sumat a la Iniciativa per a la Reforma Horària?
Sense uns horaris racionals no podem aspirar a construir la nostra vida amb sentit i d’acord als nostres propòsits. L’alternativa és competir amb els temps per ser més eficients o aliar-se amb el temps per Ser  (amb majúscula). Això val per tots els ordres de la vida: personal, familiar, social, professional, etc. En tots ells s’ha produït una apropiació del temps per creences i valor “eficienticistes”.  Estic en el moviment per contribuir d’alguna manera a canviar això.
Lluís Casado Esquius, psicòleg i consultor