Notícies

3r Diàleg DDiPAS: ‘Equitat i qualitat de vida: nova gestió del temps en la vida quotidiana’ 18 de juny
Una trentena de professionals d’entitats socials van debatre dimecres al 3r Diàleg de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) sobre els avantatges i inconvenients d’adaptar els horaris catalans als de la major part de països europeus, els efectes que podria tenir en l’equitat de gènere i la conciliació, i les possibilitats de traslladar-ho al tercer sector social. També es va reflexionar sobre el replantejament del model social, econòmic i cultural que podria comportar la reforma horària.  Arrel d’una pregunta de la presidenta de DDiPAS, Fina Rubio, durant l’espai de debat amb el públic, Mohedano va reconèixer que el discurs de l’equitat de gènere s’ha exclòs expressament de la iniciativa ‘Ara és l’hora’ per poder arribar a sectors més amplis. “El problema no és tant quant temps tenim sinó l’equitat, com es reparteix el temps en les tasques de cura”, va respondre Rubio: “les dones ens continuem sobrecarregant”. “Tinc la confiança que amb aquest canvi horari hi haurà moltes coses que milloraran. Tots els altres canvis, com acabar amb el patriarcat, els hem de fer des d’altres tipus d’espais i xarxes”, va afegir Sara Berbel.
Jornades “Time for families?!”

La Directora General de l’Associació Salut i Família, Elvira Méndez, assisteix a la jornada d’experts “Time for families?! Family time policy as a policy field – a European comparison” que va tenir lloc el proppassat 17 de juny 2014 a Berlín organitzada per l’Associació Alemanya d’Entitats Familiars, AGF. L’objectiu de la Jornada ha estat oferir una comparativa europea al voltant de la inclusió del temps com a dimensió fonamental en el disseny i aplicació de polítiques que incideixen sobre l’àmbit familiar. Els participants varen debatre sobre la importància del temps en família com a eix d’actuació als estat membres de la UE, i les possibilitats reals d’establir a Europa línies comuns en polítiques de temps familiar com a àmbit específic d’actuació política.
S’aprova per unanimitat la moció d’adhesió a la campanya de resolució a favor de la Reforma Horària, 16 de juny 
L’Ajuntament de Girona es constitueix en el segon municipi de Catalunya que aprova una moció a favor de la nostra iniciativa. S’aprova per unanimitat poc abans d’arribar a la mitjanit. Aquesta moció va acompanyada de l’impuls d’un Segell de Compromís de Puntualitat, tal com a ha anunciat l’alcalde Carles Puigdemont, com a proposta innovadora per a la transformació dels horaris a la ciutat i al país.
El Consell Nacional de Dones de Catalunya se suma a la Reforma Horària, 14 de juny
El Consell Nacional de les Dones de Catalunya també ha resolt adherir-se a la Iniciativa per a la reforma horària Ara és l’hora i dur a terme les actuacions necessàries per donar suport a les mesures que facin possible la transició cap a la reforma horària. Montse Gatell ha valorat molt positivament la suma i es preveuen impulsar iniciatives conjuntes entre l’Institut Català de les Dones del Govern de la Generalitat de Catalunya i la Iniciativa.
La Reforma Horària en els debats del TEDxSantCugat, 12 de juny
TED és un esdeveniment anual on alguns dels pensadors i emprenedors més importants del món estan convidats a compartir el que més els apassiona. “TED” significa Tecnologia, Entreteniment i Disseny, tres grans àrees que en conjunt estan donant forma al nostre futur. De fet, l’esdeveniment dóna cabuda a una temàtica més àmplia mostrant “idees que val la pena explicar”, sigui quina sigui la seva disciplina. Enguany Fabian Mohedano participa per explicar la Iniciativa per a la Reforma Horària. 
Constituïda la comissió d’estudi de la reforma horària, 10 de juny
La presidenta, Núria de Gispert, presideix el 10 de juny la sessió constitutiva de la comissió d’estudi de la reforma horària, després que el ple n’aprovés per unanimitat la creació el mes d’abril. Oriol Amorós, diputat del grup d’ERC, és ratificat president de la comissió, que integren, a més del president, dos diputats de cada grup, i que neix amb la voluntat d’acabar els treballs aquest any.
La comissió té per objecte conèixer les iniciatives polítiques i legislatives que cal que el Parlament adopti per portar a terme la reforma horària a partir de l’1 de gener de 2016, amb l’objectiu, entre d’altres, de promoure la conciliació laboral i personal, per exemple amb jornades laborals més compactes, com hi ha a molts països europeus. Tindrà una durada de sis mesos, amb l’objectiu preferent de cloure els treballs durant el 2014, i haurà de redactar un informe final. És previst que la Iniciativa per a la Reforma Horària sigui membre.
Els membres de la comissió, a banda d’Amorós, són Benet Maimí i Joan Morell (CiU); Rosa Amorós i Agnès Russiñol (ERC); Montserrat Capdevila i Alícia Romero (PSC); José Antonio Coto i Fernando Sánchez Costa (PPC); David Companyon i Laura Massana (ICV-EUiA); Inés Arrimadas i Carmen de Rivera (C’s), i David Fernàndez i Isabell Vallet (CUP).
De Gispert els encoratja a fer bona feina i confia que el Parlament pugui contribuir a fer que un dia “la reforma horària sigui una realitat explícita” i no tan sols un tema present a l’agenda política. En aquest sentit, celebra que “d’una vegada” la cambra abordi aquesta qüestió mitjançant una comissió específica que podrà fer recomanacions al govern o a les instàncies que puguin decidir en aquest àmbit.
Amorós, un cop ha ocupat la presidència, destaca que la comissió tractarà de la “quotidianitat” i la “qualitat de vida”, que, ha dit, hauria de millorar amb una reforma horària, i ha apuntat alguns dels aspectes que s’hi abordaran, com ara els relacionats amb l’àmbit del treball, les administracions públiques, l’educació, el lleure i la cultura o el comerç.
Ara és l’hora de conèixer la Iniciativa per a la reforma horària als ateneus
La Federació d’Ateneus de Catalunya i la Iniciativa per a la Reforma Horària signen un conveni amb l’objectiu de promoure la proposta. S’ofereixen conferències per part del grup d’experts als més de 140 ateneus de la Federació. En els propers mesos es podran veure com s’estén el debat al conjunt del país.
Si voleu més informació podeu fer clic aquí.

Reunions institucionals i amb altres actors de la reforma

  • Joan Vidal, director de l’Oficina del President i Coordinació interdepartamental del Govern de la Generalitat de Catalunya
  • Antoni Ribera, secretari ageneral CEDAC
  • Isabel Pont, membre del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenble (CADS)
  • Daniel Martínez, president de FOCUS
  • Mireia Tomàs, directora de la Oficina de Família d’Agrolimen
  • Anna Fornés, directora de la Fundació Factor Humà
  • Mariona Anglès, directora d’Espais Telemàtics
  • Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern de la Generalitat de Catalunya
Impactes
Televisió
Lluís Reales conversa amb l’activista social Fabian Mohedano, promotor d’Ara és l’hora, iniciativa per a la reforma horària.
Premsa 
Tractar la conciliació horària… a mitjanit. ElPuntAvui, Jordi Nadal, 18 de juny
Ara és l’hora de transformar els horaris. Entrevista a Fabian Mohedano, treballòleg i promotor de la Iniciativa per a la Reforma horària – Ara és l’hora. Revista AEDIPE, juny.
Articles interessants
Conte sobre els horaris, de Carles Marquès, 29 de maig
Participa!
La Setmana del Temps ja té dates: del 15 al 21 de setembre de 2014. Si tens propostes, suggeriments, etc., envia’ns un correu! [info@reformahoraria.cat]
Presència a la xarxa

1266 visites a la web
1787 seguidors al Facebook
1952 seguidors a Twitter
1228 persones i organitzacions reben aquest butlletí
8 correus electrònics amb propostes ciutadanes


Per què t’has sumat a la Iniciativa per a la Reforma Horària?
L’any 1999 vaig començar la meva recerca sobre l’organització flexible del temps de treball amb el convenciment que la gestió dels horaris i del calendari laboral seria un factor fonamental a la nostra societat en el futur. Aquest futur ja és aquí, el temps ha esdevingut un factor clau a la vida de les persones  que han d’interactuar amb els horaris de la societat, els horaris laborals i les seves pròpies decisions de gestió del temps. “Ara és l’hora” és una iniciativa que pot ajudar a canviar la forma en que gestionem el temps, actuant com un impulsor que contribueix a la reflexió, la pedagogia i l’acompanyament en el procés de canvi cap a una racionalització dels horaris.
Jordi Ojeda, soci fundador i director de Rational Time, professor de la Universitat de Barcelona